1149 четения

Млад лекар, работил в Германия, е новото попълнение на търновската ортопедия

„Човекът е удивителен, може да се справи с всичко, стига да бъде подкрепен. Това е част от нашата работа”, казва д-р Калоян Йорданов

ОТ 1 ФЕВРУАРИ ЧАСТ ОТ ЕКИПА НА ОТДЕЛЕНИЕТО ПО ОРТОПЕДИЯ И ТРАВМАТОЛОГИЯ НА МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ” Е Д-Р КАЛОЯН ЙОРДАНОВ.

29-годишният ортопед е роден в Попово, а през 2011 година завършва медицина във Варна. „Майка ми е оптик и от малък свикнах около мен да има бяла престилка. Още в 7 клас взех решение да стана лекар и влязох в паралелка с усилено изучаване на биология и химия. Винаги съм бил подкрепян от майка ми, а после, като ме приеха във Варненския медицински университет, желанието да се подготвя възможно най-добре, за да се превърна в способен лекар, бе толкова голямо, че нищо не беше в състояние да ме отклони от пътя ми”, казва д-р Йорданов.

След дипломирането си заминава да работи и специализира в Германия, а за да бъде уверен в себе си, още като студент изкарва курс по немски език. Амбицията му всъщност била да стане общ или коремен хирург, но още при първата си среща с началника на отделението по ортопедия в болницата, където започнал работа, желанието му се променило.

„ИНТЕРВЮТО МИ ЗА РАБОТА ТОГАВА СЕ ПРОВЕДЕ ПО ВРЕМЕ НА ОПЕРАЦИЯ ЗА СЛАГАНЕ НА ИЗКУСТВЕНА КОЛЕННА СТАВА. В онзи момент тази интервенция ми се стори наистина сериозна и провокира интереса ми. В процес на работата шефът на отделението видя у мен качествата, които са необходими за един травматолог”, разказа Калоян.

В началото най-голяма трудност за младия лекар представлявала езиковата бариера, но стремежът му да се справи надделял. „С много труд и подкрепа от страна на колегите навлязох в материята. Имах много интересни случаи и за първи път видях бързината, с която трябва да се действа”, споделя д-р Йорданов. Младият лекар твърди, че методите на работа в Германия и България всъщност имат съвсем малки разлики. Категоричен е, че професионализмът и на двете места е на много високо ниво. „Разликата е в недостатъчното финансиране на клиничните пътеки. В БЪЛГАРИЯ ПАЦИЕНТИТЕ ТРЯБВА ДА ДОПЛАЩАТ ЗА ИМПЛАНТИТЕ, КОИТО ДА ИМ БЪДАТ ПОСТАВЕНИ, и често пъти поради недостиг на средства не могат да си позволят това, което трябва да получат. Заради финансовия проблем българите правят компромиси със състоянието си, докато в Германия протезите, материали и всички тези импланти се поемат от държавата”, обясни 29-годишният медик.

След като натрупал опит и още повече знания, д-р Йорданов се прибрал в България с желанието да прилага наученото у нас. Твърди, че престоят му в Германия бил като доказателство за възможността и на по-малките болници да гарантират качествено здравеопазване. „Кандидатствах в няколко болници около Попово и ме одобриха във всички тях, но избрах търновската, защото директорът д-р Филев и шефът на отделението д-р Табаков ме спечелиха с тяхната ясна идея, план и перспектива, която ми осигурява областната болница. Попаднах на чудесен колектив, в който всеки ден уча нещо ново и виждам, че нещата, които ми бяха казани по време на интервюто, се случват.

„В МОМЕНТА ТЕЧЕ ОСНОВЕН РЕМОНТ НА ОПЕРАЦИОННАТА ЗАЛА, очаква се да получим в най-скоро време и нов операционен рентген, който ще ни позволи да извършваме по-прецизно хирургичните интервенции, с по-малко рентгеново натоварване на персонала”, уточни д-р Йорданов.

Галина ГЕОРГИЕВА

6 коментара за “Млад лекар, работил в Германия, е новото попълнение на търновската ортопедия

 • 10.03.2016 в 20:48
  Permalink

  Голямо браво на д-рЙорданов, а също така на д-р Филев и на д-р Табаков, че са успели да превликат такъв млад специалист. Дай боже все повече такива специалисти да се върнат и лекуват , болният беден Българин.

  Отговор
 • 10.03.2016 в 21:23
  Permalink

  Ха,ха,ха, още не знае къде е попаднал, ама ще узнае …

  Отговор
 • 11.03.2016 в 18:21
  Permalink

  За съжаление пътят на младите и не толкова младите лекари е обратният.Скоро в България ще останат само лекари- пенсионери ,за които вече е късно да напуснат страната и системата!!!!Това момче явно е идеалист и дано скоро не сжалява за избора си.

  Отговор
 • 13.03.2016 в 15:35
  Permalink

  Тези, които не се осигуряват здравно и те ли получават безплатно всичко необхдимо?

  Отговор
 • 22.06.2016 в 8:43
  Permalink

  Йорданка търси безплатен обяд. 😀 Типично по социалистически – не даваш нищо, а очакваш да ти се даде всичко наготово, даже без пари. Може да опита в Германия, където е раят на земята според българите, поне докато не заминат 😀 Германците работят в пъти повече от нас, в пъти по-качествено и по-ефективно, както и плащат огромни данъци на държавата. Нормално е при това положение държавата да пуска по някой имплант от време на време.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *