116-годишният хотел „Цар Борис“ втора година чака позволителни за ремонт

В института за паметниците на културата в момента съгласуват проекта, описан преди повече от век от „Нешънъл Джиографик”

НАЙ-СТАРИЯТ ХОТЕЛ, ФУНКЦИОНИРАЛ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ОТ ДАЛЕЧНАТА 1894 ГОДИНА, ВЕЧЕ Е ИЗЦЯЛО ОПАКОВАН В ОЧАКВАНЕ НА ПОЗВОЛИТЕЛНИТЕ ОТ ИНСТИТУТА ЗА НЕДВИЖИМО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО ДА БЪДЕ РЕМОНТИРАН. Кокетната сграда на ул. „Опълченска“ е емблематичен пример как добросъвестни собственици искат да възстановят нещо в автентичен вид, но са принудени да се изправят срещу тромавата държавна машина и да чакат с години позволение за това. В случая – вече втора година. Докато трае съгласуването, елементи от фасадата са се откъсвали и собствениците са решили да я опаковат, информираха от строителната дирекция на Община Велико Търново. Преди да позволи реконструкцията, институтът поръчва доклад за това дали строежът хармонизира със средата, какви материали ще се използват и даже иска проби от боята. Всичко това е свързано и с командировки на място, което допълнително забавя нещата, коментират експерти.

„В момента проектите за пълната реставрация се съгласуват в Института за недвижимо културно наследство, а преди това е извършено укрепване на покрива от новите собственици”, информира главният архитект на В. Търново Николай Малаков. Според него новата визия на емблематичната и изоставена доскоро сграда е поверена на арх. Николай Георгиев. Тексаският мултимилионер Едмунд Бек купи бившия хотел „Цар Борис” за 175 хил. лв. преди три години.

ХОТЕЛЪТ ИМА ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНА ИСТОРИЯ, проучена подРоБно от друг местен архитект – Драгомир Йосифов. Още през 2007 година той прави доклад за хотела пред VI Международна научна конференция по архитектура във Варна.

Сградата е дело на видния местен строител Стоян, баща на бележития търновец Цаньо Герганов. Собственици и поръчители са братята Панайот и Янко Шопови. Те продават хотела на касапина Станьо Събев от Велико Търново, а той от своя страна го препродава за 140 000 лв. на Стефан В. Мерджанов.

През 1903г. и 1907 г. в списание National Geographic се появили статии за Велико Търново, написани от американския пътешественик Феликс Кох, който озаглавява своя пътепис „Търново – градът на висящите градини”. Пътешественикът се настанява в най-стария и реномиран хотел в града хотел „Цар Борис”, като го нарича местният „Уолдорф – Астория”. В последните си години на обитаване хотел е служил за младежки дом и организиране на вечерни забави.

Стилян НАЙДЕНОВ

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

2 thoughts on “116-годишният хотел „Цар Борис“ втора година чака позволителни за ремонт

 • 10.03.2016 в 13:31
  Permalink

  Някога там беше Балкантурист. Като ученик ходех да си хапна…..бобена яхния с лимонада

  Отговор
 • 10.03.2016 в 19:01
  Permalink

  Имах щастието да познавам лично последните собственици-сем.Мерджанови,а оттам и впечатления от сградата.Тя наистина е уникална с невероятна панорама!Би било голяма грешка от страна на Културното министерство,ако остави този паметник на културата да се събори,подобно случващото се в град Пловдив!Още повече тук има хора,инвестирали и чакащи само разрешения за реставрация.Дано бюрокрацията се окаже “по-разумна“,след като сме позволили да я има……

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.