28 четения

IN MEMORIAM. Напусна ни един от основателите на спортното ориентиране във В. Търново – учителят Кръстю Ников

През пролетта на далечната 1954 г. във Велико Търново се провежда първото състезание по туристическо ориентиране за пионери – ученици от Основно училище „Н. Й. Вапцаров“. Кръстю Ников подготвя децата в основните умения – движение по карта и движение по азимут, и те участват в състезанието патрулно, като всеки патрул е в състав от 5 души. Така се слага началото на този много популярен в следващите години спорт.

Кръстю Ников, наред с Александър Ценович, Николай Паскалев, Добри Карагеоргиев и Тотю Дюлгеров, допринася за популяризирането и утвърждаването на този прекрасен спорт сред природата.

KrNikov0001 (1)През август 1955 г. се организират и първите окръжни състезания край хижа „Бузлуджа“ с участие на градски представителни отбори. А на 25.09.1955 г. край Копривщица се провеждат първите републикански туристически състезания по ориентиране. Там великотърновският окръжен отбор, съставен от състезатели от Габрово, се класира комплексно на първо място, патрул мъже с ръководител Коста Бербатов – първо място, и смесени патрули – трето място. Техен треньор е великотърновецът Кръстю Ников.

Споменът за човека, поставил началото на спортното ориентиране в града ни, винаги ще бъде в сърцата ни.

Изказваме искрени съболезнования на близките и на всички, които го познаваха. Поклон!

 

От ТД „Трапезица 1902“

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!