22 четения

Бившето училище в Беляковец става общински център за учебна практика

ОБЩИНСКИ МЕЖДУУЧИЛИЩЕН ЦЕНТЪР ЩЕ БЪДЕ ИЗГРАДЕН ПО ПРОЕКТ ЗА ТРАНСГРАНИЧНО СЪТРУДНИЧЕСТВО, в който партньори са старата столица и румънската община Александрия.

Това съобщи ръководителят на проекта и зам.-кмет на Велико Търново проф. Георги Камарашев.

Центърът ще се помещава в сградата на бившето училище в Беляковец, което е с разгърната застроена площ от 518 кв. м и за чийто основен ремонт са необходими 350 000 евро. Целта е там да водят своите практики учениците от професионалните гимназии в областния град, тъй като те изпитват остра нужда от подобна база.

Целият проект, в който участват Велико Търново и румънският град, е на стойност 1,5 млн. лв., но половината от тях ще бъдат усвоени от Александрия. Румънската страна обаче е изявила желание да праща свои ученици, които да изучават български език в бъдещия център, и за целта ще се обзаведат специални езикови кабинети. Освен това ще има зали за компютърно обучение, както и помещения за учебните практики на всички професионални гимназии. Ще се обособят работилница и учебен сервиз за изучаващите електроника, както и кухненски комплекс за готвене и дегустация, необходим за професионалната гимназия по туризъм. Освен за ремонт и оборудване пари ще се инвестират и в закупуване на бус за нуждите на междуучилищния център за учебна практика.

Е. СВЕТОСЛАВОВА

 

3 коментара за “Бившето училище в Беляковец става общински център за учебна практика

 • 11.03.2016 в 13:54
  Permalink

  Малко пустеещи училища в В.Търново че опряхме до Беляковец.

  Отговор
 • 12.03.2016 в 9:15
  Permalink

  Такъв център имаше изграден ,до училище Ем.Станев.Обзаведен със стругове,компютри,готварски печки,шевни машини,кабинети по чертане,електротехника,дървообработване.Не виждам защо трябва да се прави нов такъв,като го има,Освен някой да е злоупотребил и да е продал всичко.

  Отговор
 • 13.03.2016 в 7:37
  Permalink

  Единствената логика е да се ремонтира разпаднатата сграда в Беляковец и след време да се обяви за продан на определени лица оправдавайки се с липсата на достатъчно ученици, демографски срив , скъпа подръжка и дядо Коледа…Базата в уч. Е.Станев с тези пари може да стане рай…но не…трябва да се налеят в онзи срутен хамбар по тази схема…

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!