Бончо Генчев, председател на Зоналния съвет на БФС във В. Търново, пред в. „Борба”: „Създаваме равни условия на всички отбори, нека спечели най-добрият”

В началото на седмицата Българският футболен съюз съобщи новината, че Бончо Генчев е новият председател на Зоналния съвет на БФС във В. Търново. Назначението предопредели раздялата на бронзовия медалист от САЩ – 94 с „Етър В. Търново”, на който бе старши треньор от началото на годината. Как приема първият българин, играл във Висшата лига на Англия, новото предизвикателство пред себе си, ще му липсва ли треньорската работа и какво предстои на Северозапад са част от въпросите към него.

 

– Г-н Генчев, като че ли неочаквано бързо се завъртя рулетката на живота през последните десетина дни и от старши треньор на „Етър ВТ” вече си председател на Зоналния съвет на БФС?

– Никога не знаеш какво ти предстои. Прибрах се в България по лични причини, планирах да остана една година, защото в Англия имах отбор, тренирах деца, развивах собствен бизнес, но останах вече шест години. Тук започнах работа като селекционер на БФС за Северозападна България, после станах за кратко треньор в „Локомотив” (Г. Оряховица), впоследствие поех детско-юношеската школа на клуба, назначиха ме за изпълнителен директор, а след това бях избран за председател на Управителния съвет на клуба.

През лятото дойдох в „Етър ВТ”, за да помогна като ръководител, а в последните два месеца бях старши треньор на представителния отбор.

Сега ми предстои ново предизвикателство. Не смятам, че материята ми е чужда или нова. Работил съм като ръководител и в Горна Оряховица, и във Велико Търново. Преминавам в нова сфера, но пак във футболната материя, с която смятам, че ще се справя.

– Трудно ли взе решението да си тръгнеш от „Етър ВТ”? Все пак изградихте силен отбор, поставихте си за цел 15 победи в 15 мача…

– Трудно от гледна точка на това, че наследявам поста от приятел, какъвто ми бе Трифон Иванов, който си замина от този свят преждевременно. За съжаление, така се случиха нещата, но животът продължава, някой трябваше да поеме щафетата.

Що се отнася до отбора, в него оставям част от себе си. Имахме общи цели. Гледали сме футболистите, които привлякохме, преценявали сме дали ще паснат на състава, ще свършат ли работата, за която ги взимаме. Със сигурност ми липсва треньорската работа, но смятам, че ще го преодолея. Спортистите сме калявани да приемаме победите и загубите с вдигната глава.

Освен това приемам това предизвикателство, първенството на Северозападната „В” група стартира, предстои да започнат юношеските и областните групи, така че работа има.

– Досега като футболист и ръководител си мислел за своя отбор. Сега обаче всички стават твои?

– Така е. Пирамидата е голяма. От отборите във „В” група до детските във Видин, всички са към Зоналния съвет на БФС във В. Търново и трябва да са поставени при равни условия. Амбицията ми е да оправдая гласуваното доверие. Ще действам според нормативните документи на Българския футболен съюз, принципно и стриктно. Както се казва, ще правим каквото трябва, пък да става каквото ще.

– Познаваш ли хората, с които вече работиш?

– Като селекционер към Зоналния съвет на БФС съм се срещал с почти всички ръководители на клубове, детско-юношески школи и треньори в Северозападна България. Срещал съм се с кметовете на населените места, познавам областните председатели на БФС. Разговаряли сме по време на мачове и турнири, обменяли сме мнения. Така че обстановката ми е позната. Разликата е, че вече ще трябва да гледам на нещата като пряк ръководител на процесите. Затова планирам до десетина дни да се срещна с футболните хора в цялата зона.

– Ще коментираш ли битката в Северозападната „В” група между „Етър ВТ” и „Ботев” (Враца)?

– Трябва да има феърплей. Смятам, че от всяка една гледна точка градове с история в елита на българския футбол не е редно да са в аматьорския футбол. Ще съм доволен, ако по някакъв начин и двата отбора се качат при професионалистите. Но да не забравяме, че това е състезание, а в спорта има победители и победени.

– Ясно ли е кога стартират първенствата на останалите групи?

– Да, повечето програми са изготвени. На 19 март започват срещите при юношите младша възраст и децата. На 24-ти този месец се подновява шампионатът на U15. Първенството на юношите старша възраст продължава от 30 март, като програмата предвижда то да приключи в началото на май, за да могат абитуриентите спокойно да се подготвят за баловете и за държавните зрелостни изпити. Следващата седмица ще се проведе работна среща с ръководителите на отборите в областните групи. По предварителни разчети Елитната група мъже трябва да стартира от 27 март, ден по-рано започват срещите в Областна група – север, а следващата седмица на 2 април и в Областна група – юг. На 3 април е първият пролетен кръг във Футбол 7 и Футбол 9.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *