21 души посетиха търновската кардиология в Деня на отворените врати

Информация за възможностите, които предлага отделението по кардиология при МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” в борбата със сърдечносъдовите заболявания, получиха 21 души вчера в рамките на обявения Ден на отворените врати.

В звеното се извършва пълен обем диагностични и терапевтични процедури от висококвалифициран екип специалисти. „Работят три екипа, като единият е от инвазивни кардиолози от София, вторият е в интензивния сектор и другият си е в самото отделение”, заяви д-р Тихомир Стоев. Той работи вече една година в отделението и обясни, че наличната апаратура е на световно ниво. Отделението разполага с ехокардиографи от най-съвременно поколение, холтер ЕКГ с възможности за непрекъснат 24-часов запис и велоергометър за осъществяване на стрес тестове на сърдечносъдовата система. С последен клас ангиограф се правят изследванията на артерии, вени, сърдечни кухини и други, с възможност за 3D интерпретация на образите.

Д-р Стоев съобщи, че в момента отделението е пълно. „С приближаването на пролетта се обострят сърдечносъдовите заболявания и последните няколко седмици натовареността е наистина голяма”, обясни той. Сред най-честите случаи са исхемична болест на сърцето, артериална хипертония, ритъмни нарушения и други.

Въпреки че капацитетът на кардиологията от 50 легла е запълнен, няма да бъдат връщани пациенти.

Галина ГЕОРГИЕВА

One thought on “21 души посетиха търновската кардиология в Деня на отворените врати

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.