6 четения

Аматьорска група за импротеатър „Тра-ла-ла” обира овациите във Велико Търново

АМАТЬОРСКА ГРУПА ЗА ИМПРОТЕАТЪР ИЗНАСЯ ПРЕДСТАВЛЕНИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ВЕЧЕ ДВЕ ГОДИНИ. В момента артистите са шестима – четири дами и двама мъже, но в самото начало е била само Деница Александрова, която е основател и ръководител на трупата в старата столица.

Импротеатърът е особен вид театър. Изобщо не е задължително участниците да са професионални артисти, не е нужно да имат талант да се превъплъщават в образи на сцената, нито пък трябва да помнят реплики. Защото написан сценарий предварително няма. Няма костюми и декори, нужна е само сцена, публика и съмишленици, които да са готови да играят.

„Както е ясно от наименованието, този театър е импровизация. Затова изобщо не е целта да бъдем артисти и да демонстрираме талант. Целта е да се оставиш на реалността да те води. А реалността я създава публиката, защото тя задава темата и сюжета на всички игри. Всъщност представлението в импротеатъра представлява компилация от игри, в които участват артистите и публиката. Публиката задава темата, по която ние на момента съставяме сюжет и го играем”, разказва Деница. Самата тя се е учила в София от Златин Цветков, който е професионален артист. Когато за първи път попаднала на представление на импротеатър, останала без дъх и без думи. Дълго време не успявала да обясни емоциите, които са предизвикали артистите на Златан. „Те, разбира се, са хайлевъл. Но те го правят, за да създават професионален театър, а ние го правим за забавление. И за да лекуваме собствените си души”, допълва Деница.

В САМОТО СИ НАЧАЛО ИМПРОТЕАТЪРЪТ Е СЪЗДАДЕН КАТО ТЕРАПИЯ И ДО ДЕН-ДНЕШЕН ОСТАВА ТЕРАПЕВТИЧЕН МЕТОД. Създател е американката Виола Сполин, която работила с трудни и проблемни деца. Занимавала се с агресивни тийнейджъри от гетата, които имали проблем с авторитетите, с подчинението, с концентрацията. И за да ги овладее, тя измислила игри за отпускане. Игри, които са били подходящи за класна стая и затворено пространство. Идеята на Виола Сполин била да мотивира децата да се справят сами с проблемите си, играейки, и без да ги назидава. Методът й пожънал невероятен успех и много бързо се превърнал в изкуство.

„Импровизацията развива въображението, засилва концентрацията на участниците, прави ни екип и ни учи да играем и за другите, а не за да се превърнем в звезди. Този метод разбужда интуицията, освобождава психиката и така лекува. По време на игрите всеки от нас и доколкото е готов, може да открива разни неща за себе си и да се забавлява. Лекува се и публиката, макар хората да не осъзнават какво се случва с тях по време на представлението. Но както е известно, смехът е лекарство”, обяснява Деница. Тя е събрала приятели и съмишленици и никой от тях не е професионален артист. Нито пък има амбициите да завладява голямата сцена. Нарекли са се театър „Тра-ла-ла” и се събират веднъж в седмицата на репетиции, които представляват истинска смехотерапия. Веднъж в месеца играят пред публика. Следващото представление на „Тра-ла-ла” е в клуб „Там” на 23 март от 20 часа. Артистите вече си имат фенгрупа, която ги следва, където и да отидат, а артистичната група вече се готви и за първото си участие извън Велико Търново.

Репетициите започват с игри за загряване. След това започват същинските импровизации. „Има няколко основни правила в импротеатъра, които самата създателка е описала. Един от основните принципи се нарича „Да, и”. Философията му те учи да надграждаш действието, а не да блокираш партньора си. Затова по време на играта нямаш право да казваш: няма пък и не можеш да играеш все едно си сам на сцената. Това е другият принцип – партньорството”, разказва правилата на играта Деница. И после уточнява, че импротеатърът е изключителна терапия за хора с огромно его. Ако са достатъчно смели да се впуснат в приключението, те в един момент ще се научат да си партнират с другите хора и на сцената, и в живота си.

„Когато играем, преминаваме през четирите основни статуса, които имаме и в живота – доминираме, подчиняваме се, контролираме и се оставяме да ни водят. В реалността често влизаме в тези роли несъзнателно, в театъра го правим съвсем целенасочено и така откриваш, че в себе си носиш всяка от тези роли и това не е страшно. Напротив, с всички тези умения ти ставаш пълноценна личност”, казва Деница и признава, че има две много големи мечти. Едната е да запали тийнейджъри и да създаде група само от деца в такава възраст, а другата е да превърне своята Къща на езиците „Дарплей” в истински и голям импротеатър.

В момента Деница чете много и сама се обучава в импротеатъра. През лятото обаче ще участва в курс в Германия. Там уроци ще дава един от най-популярните в момента учители в областта – Кийт Джонстън. Той е създателят на най-известния импротеатър в Лондон.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Един коментар за “Аматьорска група за импротеатър „Тра-ла-ла” обира овациите във Велико Търново

  • 14.03.2016 в 23:36
    Permalink

    За „хайлевъл“-а – Оти си го не речеш „високо ниво“, баби, та да те разберат сите люди?!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!