РЗИ алармира. В училищата хранят учениците със салами и фалшиви натурални сокове

В училищните кухни и столове във Велико Търново не се спазват изискванията за осигуряване на пълноценна и разнообразна храна и ежедневна консумация на плодове и зеленчуци. Това сочи анализ на местните здравни инспектори от РЗИ. Десертите най-често са тестени сладкиши, компоти, кремове и нишесте. В случаите, когато все пак се предлагат плодови сокове, те са с много ниско съдържание на плод – под 20%, въпреки заблуждаващия надпис на опаковката „100% натурален сок”. С този надпис обаче доставчиците си измиват ръцете, като твърдят, че са били подведени от него и не са знаели, че соковете всъщност не са чак толкова натурални, а повече са пълни със захар, консерванти и други вредни за здравето на децата добавки, подобрители и овкусители.

В училищните столове много рядко се предлагат пресни зеленчуци като гарнитура или добавка. Пресни плодове за десерт пък се предлагат само по 1 – 2 пъти седмично. Крайно недостатъчен е и приемът на мляко и млечни продукти. За сметка на това обаче често като основно ястие се предлагат колбаси. Като цяло проверките са констатирали, че голяма част от целогодишните менюта са еднообразни и с ограничен асортимент от продукти и приемът на храни често не е съобразен със сезона. От РЗИ – Велико Търново, са констатирали, че през последните години във връзка с лошото финансово състояние на някои от по-малките общини на търговете за обществени поръчки за доставка за училищните столове комисията обикновено избира фирмата, която предлага най-ниска цена, а не гарантираща най-качествена храна. При проверки е установено, че храната в училищата не само че е некачествена, но и е недостатъчна и част от децата признават, че остават гладни, а други пък изобщо не се докосват до предлаганото в столовете и бюфетите.

В област Велико Търново в 80% от ученическите столове храната се доставя от кетъринг фирми. Инспекторите от РЗИ обаче признават, че трудно осъществяват контакт с шефовете на тези фирми. Те не са получили отговор на въпросите кой изготвя менютата във фирмите и по какви рецепти, както и отговаря ли качеството и количеството на храната на наредбите. Само в 14 от 68 ученически стола в областта храната се приготвя на място.

Иван ГЕОРГИЕВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *