76 четения

„Алпинисти“ откраднаха 32 икони и картини на търновски художник

67-годишният Петър Първанов е обиран 7 пъти

 

КРАДЦИ ИЗНЕСЛИ 12 КАРТИНИ И 20 ИКОНИ ОТ КЪЩАТА НА ТЪРНОВСКИЯ ХУДОЖНИК ПЕТЪР ПЪРВАНОВ, ДОКАТО СИ БИЛ НА СЕЛО. Апашите са се катерили по скалите под невзрачната уличка „Пролет“ като алпинисти, сложили стълба, която била в дърварника на стопанина, разбили райбера на вратата и една по една изнесли творбите.

Понеже нямали чувал, те задигнали и чаршафа торба заедно с буланата от леглото на мъжа и товарили творбите вътре за по-лесно. След това тихомълком си тръгнали, а никой не видял нищо.

Всъщност на тази разбита уличка, по която текат фекалии, в Стария град под Икономическия техникум почти няма хора. До нея кола не може да стигне, а дори за хамали би било изпитание да пренесат дърва и въглища, храна или вещи. Обирджиите са научили, че бай Петър не е в дома си, и влезли да тършуват. Понеже не открили нищо друго полезно, те натоварили дървените икони и картините.

67-ГОДИШНИЯТ ТВОРЕЦ ЗАЕДНО С ПОСЛЕДНАТА КРАЖБА Е ОБИРАН ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ 7 ПЪТИ. За пръв път обаче посягат на картини и икони. Преди са отмъкнали телевизор, покъщнина, яке, родопско одеяло и други дребни вещи от всекидневието. Полицията успяла да му върне само телевизора, но на другия ден той пак бил откраднат. Заради това се отказал да си купува нови вещи, но не допускал, че ще посегнат и на творбите му. Не са успели да вземат само няколко творби по стените и една голяма икона от стаята, където са били другите. Вероятно защото е една от големите и тежки или просто защото са бързали.

„Три-четири от иконите бяха на дъб и доста тежки. Сред тях бе и копието на „Света Богородица на трон“, чийто оригинал бе задигнат от Къпиновския манастир, и може би аз съм имал единственото копие. Господата разбили райбера, извадили ми чаршафа и завивката от леглото и почнали да изнасят през прозореца. Аз живея сам, синът ми е в Дания и сигурно са ме дебнели дни и предварително са ме извардили. Ще продадат на безценица творбите на някого и след време може да се появят в различни галерии у нас. Разкриване няма и аз не се и надявам, защото дори не съм ги подписвал…“, тъжно разказа вчера Петър Първанов.

Той си спомня, че преди години съседът му алпинист Емо Калоянов щял да заминава за Кавказ и си бил нагласил багажа. После излязъл да пие кафе с другите от бъдещата експедиция и като се върнал, от багажа нямало и следа.

12-ТЕ КАРТИНИ НА ХУДОЖНИКА СА САМО НА БУДИТЕЛИ И РЕВОЛЮЦИОНЕРИ. Сред тях са портрети на Филип Тотю, на Тодор Александров, български воеводи – композиция, Илинденци – също композиция. Според обрания художник цената на една картина е около 700 лева. Сред 20-те икони има на Богородица, св. Иван Рилски, св. Йоан Кръстител, Рождество Христово, св. св. Кирил и Методий, Възнесение Христово. Всички са върху дърво. Най-ценната обаче е била резбованото оригинално копие на иконата на Богородица върху трон от Къпиновския манастир. Петър Първанов оценява иконите си средно по над 300 лева, а размерите им са били метър на седемдесет сантиметра. Така по негови сметки обирът възлиза на над 15 000 лева.

„…За мен всичко откраднато е много ценно, защото винаги първата работа е като първата рожба. Преди няколко години творбите ми участваха в няколко изложби във В. Търново. Освен тях рисувам и малки за приятели, но този седми обир ми е трудно да преглътна”, каза още вчера художникът.

Нели СУКОВА

Един коментар за “„Алпинисти“ откраднаха 32 икони и картини на търновски художник

  • 16.03.2016 в 13:16
    Permalink

    Gorkia Covecez dano nameriat tvorbite mu. Jalko tolkova dobri xora ima , no stradat po tozi nacin edna shepa zlostornixi i darjavats nemoje da se sprabi.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!