Заради смрад и зарази разтурят три котешки и кучешки селища във Велико Търново

Най-нетърпима е ситуацията на ул. „Зеленка“, животните възприемали хората като агресори на териториите им

 

ТРИ ИМПРОВИЗИРАНИ КОТЕШКИ И КУЧЕШКИ СЕЛИЩА В ШИРОКИЯ ЦЕНТЪР НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЩЕ БЪДАТ ПРЕМАХНАТИ ОТ ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО след множество сигнали. От кметството решават да предприемат крайната мярка заради опасности от зарази, нетърпимата смрад, както и заради няколкото регистрирани случая на нахапани, особено в района на ул. „Зеленка” N 62 – 68, където ситуацията е най-нетърпима.

„С това, че ги хранят, не нарушават правилата. Проблемът е, че кучетата и котките са териториални животни и си възприемат територията като своя и почват да я пазят, а за тях хората са агресори“, коментира ситуацията главният еколог на старата столица Зорница Миладинова. На няколко пъти комисия е ходила на място и е констатирала случващото се. „Законодателството е несъвършено. Не можем да забраним на хората да ги хранят, но можем да се намесим, ако е налице замърсяване или неправомерно изградени колиби на общински площи, както е в някои от нашите случаи.

При проверката на ул. „Зеленка“ установихме, че там кучешката и котешката популация се поддържа от д-р Дончева. Тя не бе доволна, заплашва ни със съд, но правилата са си правила. На всичките й съседи е дотегнало“, бе категорична Кънчева.

Идната седмица екипи на общината фирмата „Пролет“, която държи приюта за песове край Шемшево, ще излавят популацията за облекчение на живущите в района. Преди 6 години на същото място бяха разтурени и множество къщи, изградени неправомерно за жилища на котки на същото място. Стопаните им за известно време спряха да ги отглеждат, но след като „бурята“ отмина, са започнали пак, видя наш екип вчера на мястото.

Котешко и кучешки селища са оформени и пред един от блоковете на ул.“Цветарска“ N 15 – 17. За тук също има сигнали, по които Община Велико Търново ще реагира. По предварителни огледи на длъжностните лица пенсионерка ежедневно поднася в легени храна за песове и котки, а пред входа на сградата й пък са поставени съдове за животни.

Третото кучешко свърталище се е оформило в източната част на кв. „Акация“. И там животинската популация се развива, след като са започнали да хранят ежедневно кучетата и са помогнали даже да си създадат потомство.

Стилян НАЙДЕНОВ

Снимка Светослав СТЕФАНОВ

2 thoughts on “Заради смрад и зарази разтурят три котешки и кучешки селища във Велико Търново

 • 16.03.2016 в 13:10
  Permalink

  Забравили сте кучкарника на ул.“К.Кисимов“. Там също са посхроени колиби и редовно се изнася храна. Едно обаче е редно да отбележа, че кучетата не са вече толкова много и толкова агресивни.

  Отговор
 • 16.03.2016 в 19:42
  Permalink

  По цял свят си има ясно определени правила и процедури какво да се прави с уличните кучета, а защо при нас нарочно нищо не се прави? Може би зад привидната любов към животните се прибират милиони средства?
  Или пък за повечето хора кучетата и котките са по ценни от хората…кой да ти каже 🙂
  Нема такава държава!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.