81 четения

Лайънс клубовете във Велико Търново работят по съвместни проекти

ПО ЧЕТИРИ ОСНОВНИ ПРИОРИТЕТА РАБОТЯТ ЛАЙЪНС КЛУБОВЕТЕ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО И ПОВЕЧЕТО ОТ ДЕЙНОСТИТЕ, КОИТО РАЗВИВАТ, СА СЪВМЕСТНИ ИНИЦИАТИВИ. Подпомагане на незрящите хора, защита на околната среда, грижа за развитието на младежите и децата и предотвратяване и ограничаване на последствията от различни природни бедствия са най-важните направления, които вчера бяха представени на пресконференция от Веселин Георгиев, председател на Лайънс клуб „Велико Търново –Арбанаси“, проф. Маргарита Тодорова, президент на клуб „Велико Търново – Царевец“, и Димитър Хинов, вицепрезидент на клуб „Велико Търново“.

11 г. вече продължава шефството, което смесеният клуб „Велико Търново – Арбанаси“ има над клуба на незрящите във Велико Търново. Веселин Георгиев допълни, че са закупени 400 чифта маркови очила и помощни средства, които ще бъдат раздадени на пенсионерските клубове. Заедно с тях лъвовете празнуват дните на белия бастун и на християнското семейство. Дамите от „Велико Търново – Царевец“ са избрали да се грижат за незрящите в Горна Оряховица. Освен това женският клуб се е включил и в набирането на средства за болната Йоана от Велико Търново, на която цяла България се впусна да помага за предстоящата операция. Дамите са превели по сметката на малкото момиченце 500 лв. „Успяхме да организираме благотворителна акция за още едно болно дете, което беше напълно неподвижно, когато започнахме да работим за него. Ще спестя името, защото детето вече е по-добре и дори е тръгнало на училище“, коментира проф. Тодорова. Мъжкият клуб е насочил усилията си към учениците от I до V клас и всяка година благодарение на мъжете децата преминават профилактични прегледи. Мъжете са започнали да набират средства и за закупуването на очен скенер за търновската болница. Апаратът струва 15 000 лв. и половината от средствата вече са събрани.

Заедно трите клуба провеждат благотворителна акция, насочена към момичетата и момчетата от дома „Пеньо и Мария Велкови“. През изминалата година членовете на Лайънс клубовете са посадили 120 фиданки в един от парковете в града, осигурили са билети за театрални спектакли и музейни експозиции за деца от великотърновските училища и са дарили средства за изграждането на ново виенско колело в парк „Света гора“.

Членовете на трите клуба във Велико Търново са около 60, апрезидент на зона „Янтра“, в която влизат и „лъвовете” от Габрово, е Веселин Георгиев. В България организацията съществува от 1996 г., но в света първият Лайънс клуб е създаден през 1917 г. от американския застраховател Мелвин Джоунс. Идеята му е била да подпомогне офицерите, които се връщали от Първата световна война. В момента организацията има 1 400 000 членове, обединени в 44 600 клуба в целия свят.

С. БОЯНОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!