Посланик Ема Хопкинс представи проект как да се регистрират британците у нас

ОКОЛО 7000 БРИТАНСКИ ГРАЖДАНИ ЖИВЕЯТ ТРАЙНО В БЪЛГАРИЯ, А В ОБЩИНА И ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО се намира една от най-големите им общности, както и в Ямбол, Пловдив и София.

Това съобщи вчера в старата столица посланикът на Обединеното кралство Великобритания Ема Хопкинс. Тя гостува за втори път в болярския град, като целта на посещението й бе съвместно с кмета Даниел Панов да представят проект, целящ да насърчи британските граждани да кандидатстват за разрешение за продължително или постоянно пребиваване пред съответните власти в нашата страна.

Проектът е изготвен съвместно от британското посолство и дирекция „Миграция“ на МВР, а с помощта на инициативата местните власти ще разполагат с точна информация за броя на британските граждани в България.

На срещата в ритуалната зала на кметството присъства и директорът на дирекция „Миграция“ на МВР Николай Николов, а проектът беше представен пред 50-ина великобританци, които са се заселили трайно в региона. Велико Търново е първият град в страната, в който властите правят подобна среща заедно с британските граждани.

Пред посланик Хопкинс Даниел Панов сподели, че България и община Велико Търново продължават да бъдат привлекателни за британските граждани, а отскоро интересът им отново е с тенденция на засилване. Той предложи посолството и общността да се включат активно по време на предстоящото издание на международното изложение „Културен туризъм”, което ще се проведе в средата на април. По идея на търновския кмет ще бъдат организирани концерти и изложба с благотворителна цел.

Елена ЧАМУРКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *