118 четения

ИСТОРИИ ОТ СЪСИПАНА БЪЛГАРИЯ. Люта битка в Миндя след разрухата и хаоса в местната кооперация

Атанас Димитров направи събрание за ново ръководство на „Доверие“

ЛЮТА ВОЙНА С ВЪПРОСА КЪДЕ СА ПАРИТЕ ОТ ПРОДАЖБИ НА ИМУЩЕСТВО И ЗАЩО НЯМА НИКАКВА ОТЧЕТНОСТ се вихри в Миндя за ППЗК „Доверие – Миндя“. За неразбориите в земеделската кооперация разследване правят полицията, прокуратурата и данъчните, които са назначили ревизия по жалбите на 60-годишния Атанас Димитров. Той се завърнал в родното си село от гурбет след смъртта на брат си. Преди години пък е починал баща му, който е бил член-кооператор, но синът му не е. Той гледа майка си, която е на 86 години, и си е направил кръчма в селото с култовото име „Дърво“, в която дружина ентусиасти събира документи и нищи далаверите в кооперацията.

 

КЪДЕ СА НАД 200 000 ЛВ. ОТ НАЕМИ И ПРОДАЖБИ

 

ИСКАТ ДА ЗНАЯТ ХОРАТА, ОБЕДИНЕНИ ОКОЛО АТАНАС ДИМИТРОВ. 41 души си направили събрание на 5 март и сега чакат регистрация на новото ръководство. Събранието било обявено за цялото село, което е от около 200 души, но дошли само 41. Другите ги обявили за „луди“. Част от тях ни чакаха в пивницата на инициатора. Той заяви, че прави всичко за своя сметка и пари като бъдещ председател, за какъвто е избран на въпросното събрание, не иска. Иска обаче истината за разсипията и хаоса в „Доверие – Миндя“ да излезе на бял свят.

„…Всички в Миндя говорят и шушукат за съдбата на кооператива, но всички се боят. Аз идвам от един друг свят и не се страхувам. Последно бях в Италия, където работех във винарна, бил съм в Сърбия, Германия и Брюксел. Общо над 15 г. съм бил гурбетчия. Зарязах 2400 евро заплата и си дойдох, но тук се оказа, че съществува една безкрайна ликвидация на тази кооперация и никой не си мърда пръста. А едно време родителите ни са влезли в ТКЗС-то с купюри за 4 млн. лв. стари пари. Преди демокрацията бях шофьор на кмета на Елена…“, в няколко реда се представя Атанас Димитров.

На дългата маса в кръчмата той бе подредил куп документи, които е успял да събере сам. Сред тях са договорите за наем на трите обора, за които изрядният наемател над 10 години е плащал по 500 лв. на месец. По сметки на Атанас Димитров сумата е около 90 000 лв., парите са превеждани по банков път, но отчет за тях не е даван.

На 25 март 2008 г. кооперацията продава на Огнян Костадинов телчарник със застроена площ от 276 кв. м, краварник от 1032 кв. м, заедно със съответното право на строеж върху застроената площ. Продадени му са и друг телчарник от 630 кв. м, хамбар, склад, работилница от 600 квадрата, оценени за 4182 лв. Общата сума по сделката е 17 650 лева. Според нотариалния акт за това имало решение на Управителния съвет на кооперацията. В годините след това Костадинов е препродал тези имоти на други лица. Според Атанас Димитров имотите на кооперацията са изтъргувани на безценица, а освен това в крайна сметка отчет къде са парите не е имало.

На 15 декември 2009 г. кооперацията продава на Десислава Иванова друг краварник от 960 кв. м застроена площ за 35 150 лв. Продавачът е председателката Славка Петкова, която е с изтекъл мандат от ноември 2008 г., а този факт все още не е променен в Търговския регистър. С каква легитимация е изповядана тази въпросна сделка, може би ще каже прокуратурата. В края на селото днес стърчат само постаменти и железа от сеновали и скелетът на други сгради. Точно за сеновалите няма никакъв документ дали са продадени. В селото се говори, че били пласирани на фирма от Елена, която после ги продала в Сърбия.

 

ГЛАСОВЕТЕ НА НЕДОВОЛНИТЕ

 

ПАВЕЛ КЪНЧЕВ Е НА 40 Г. И ПРИЗНАВА, ЧЕ Е „ЛУД ЗА ВРЪЗВАНЕ“. Преди няколко години, за да спаси момичета, влетял с колата си в местна кръчма. Естествено, получил присъда и тлъста глоба. „…Тук от около 20 години е тотална разсипия. Всичко изчезва постепенно или се продава – трактори, техника, сеновали, цистерна и какво ли още не. Аз искам, както за мен имаше правосъдие, такова да има и сега! Тук само се продава, а пари няма. Действа се като ликвидационен съвет. Аз живея на село и се занимавам със строителство. Баба и дядо са били в ТКЗС-то. Но за капитала не се знае нищо, може и да има книга на член-кооператорите, но тя е като извънземно и никой не я е виждал”, каза Кънчев с признанието, че е популярен крими герой.

МАРИЯ СТАЙКОВА Е НА 75 Г. ТЯ КАЗВА, ЧЕ Е РАЗГОВАРЯЛА МНОГОКРАТНО С ПРЕДСЕДАТЕЛКАТА ПЕТКОВА ДА ИЗЛЕЗЕ и да каже пред хората какво е истинското състояние. „…Моите родители, дядо ми, баба ми и аз през летните ваканции сме работили, брат ми също. Просто искам истината за продажбите, за наличността на средства, дали са в банки или на друго място. Никой не желае злото на Славка Петкова, а само истината“, казва г-жа Стайкова.

Стефан Илиев е на 32 г. и е строителен работник, от Миндя е. Той също иска да знае истината за „Доверие“.

75-годишният Иван Димитров е бил нощен пазач в кооперацията пет години, преди още да стане пенсионер. В трудовата книжка имал стажа, но не му дали УП и заради това пенсията му е 154 лв. Твърди, че работил на минимална заплата и му плащали на ръка срещу ордер. Казва още, че е член-кооператор, но с него са постъпили непочтено.

ПРЕДСЕДАТЕЛКАТА Е С ИЗТЕКЪЛ МАНДАТ ПРЕДИ 8 Г.

 

В края на селото сеновалите изглеждат така
В края на селото сеновалите изглеждат така

НАМЕРИХМЕ ПРЕДСЕДАТЕЛКАТА СЛАВКА ПЕТКОВА В ПЕНСИОНЕРСКИЯ КЛУБ В СЕЛОТО И ТЯ БЕ СЪРДИТА, че не сме я информирали предварително за нашата визита. 69-годишната жена отказа да бъде снимана, но все пак се съгласи да ни покаже книгата за член-кооператорите, която била у тях. На пейката пред дома си г-жа Петкова ни показа ксерокопия на книга, в която имаше имена. Според нея член-кооператорите били около 90 души, но както на много други места, дивиденти не се давали. Работници имало до 2004 г., но те били наемани и заради това нямали трудови договори. Тя е категорична, че далавери и разпродажби без отчет в кооперацията няма, но подробна информация била дала на полицията.

„…В тая кооперация има имущество, има три обора под наем, има зърноплощадка, има навес и два трактора, но те са за бракуване. Земя няма, хората си дадоха нивите на арендатори. Аз, като поех, в кооперацията беше паднала бомба…“, бе лаконична Славка Петкова. Според нея продажбите назад във времето били изрядни. Тя била насрочила събрание за 14 май т.г., но отказа да обясни как от ноември 2008 г. се води председател с изтекъл мандат и как се е разпореждала цели 8 години с имоти и пари. Председателка поясни още, че от 2008 г. събрание всъщност не било правено, но това не било проблем, а наемът от 500 лева за трите обора били превеждани само по банков път и пари на ръка не е вземала. Сумата обаче стигала за нейната заплата и за други дребни разходи.

Според Славка Петкова проведеното събрание от Атанас Димитров и входирането на документи за регистрация на нова управа не било законно, защото той не бил член-кооператор.

„…Бих искала да видя протокола от тяхното събрание на 5 март и да науча колко са член-кооператорите, макар те да твърдят, че нямало книга! Може да сме в нарушение, но данъчна декларация не сме подавали, защото нямаме дейност. Досега да сме ликвидирали кооперацията официално, но имаме проблеми с едни 6 къщи, за които няма документи и не можем да ги продадем”, обясни все пак пенсионерката.

ТЕЗИ НЕЙНИ ТВЪРДЕНИЯ АТАНАС ДИМИТРОВ КОНТРИРА ТАКА: „Как така от тези къщи не си получавала пари. 15 г. човекът давал по 20 лева, къде са тези пари? Осчетоводени ли са и защо в данъчното не са давани никакви финансови отчети 21 години? Няма данъчни отчети и за нищо друго, за никакви други приходи и разходи и аз съм проверил“. При импровизираната очна ставка в пенсионерския клуб Димитров попита още как оборите са пласирани на Огнян Костадинов на ниска цена и защо е посочен Управителен съвет, в който всъщност е имало един умрял. Славка Петкова отрече всички негови обвинения и заяви, че ще чака думата на разследващите.

ВСЪЩНОСТ ПО СЛУЧАЯ ПРОВЕРКА Е ПРАВЕНА ОТ РАЙОННИТЕ ИНСПЕКТОРИ ОТ ПОЛИЦЕЙСКИЯ УЧАСТЪК в Килифарево. Тяхната преписка сега е пратена в Районна прокуратура, която да прецени дали да възложи заплетения казус на Икономическа полиция. За доказване на правдата Атанас Димитров и групата около него обаче се надяват основно на данъчната ревизия.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!