Концерт, ориентиране и боулдър за 114 години ТД „Трапезица 1902”

114 години от създаването си навърши вчера туристическо дружество „Трапезица“. Своята годишнина дружеството отбеляза с няколко престижни инициативи.

Тържественият концерт на туристическите хорове е днес в голямата зала на Община Велико Търново. Участват малките акордеонисти от класовете на Станимир Демирев, туристическите хорове от Велико Търново – дамски хор „Света гора“ и смесен хор „Еделвайс“ на ТД „Трапезица 1902“, смесен хор „Камчийска лилия“ на ТД „Родни балкани“ – Варна, смесен хор „Кайлъшко ехо“ на ТД „Кайлъшка долина“ – Плевен, дамски хор „Божур“ на ТД „Камъка“ – Горна Оряховица, и хор „Средногорски звуци“ на ТД „Сърнена гора“ гр. Стара Загора.

Утре в Двореца на културата и спорта „Васил Левски“ ще се проведе кръг от състезанията по боулдър, а от 18 до 20 март са състезанията по спортно ориентиране „С карта из Търновград“.

ТД „Трапезица 1902” не е първото по учредяване в България, но много от националните инициативи са се зародили в старата столица.

На 13 декември 1903 г. е първият благотворителен бал във Велико Търново, средствата от който се използват за залесяване на поречието на река Янтра и хълмовете около града. Следващата година по инициатива на дружество „Трапезица“ се създава археологическа секция към местния клон. Издирени, проучени и описани са много местни старини. В специални витрини са изложени снимки на исторически и природни забележителности от околностите на Велико Търново.

Също през 1904 г. е открита безплатна ученическа спалня по инициатива на арх. Георги Козаров, на втория етаж на прогимназията, в къщата на братя Паница. Отпечатани са и първите туристически рекламни материали.

През 1905 г. на традиционния благотворителен бал през декември за пръв път прозвучава туристическият марш „Балкани“ по текст на Кирил Христов и музика на Иван Константинов. Този марш е химн на туристите и до днес.

На 24 май 1922 г. е освещаването на първата туристическа хижа „Трапезица” на хълма Царевец, която се превръща в притегателен център на културно-просветната мисия на туристите. Средства за изграждането й са събирани с туристически пътеводител, издаден 15 години по-рано в четирихиляден тираж.

През юли 1960 г. е първият ученически поход от Тимок до нос Емине с водач учителя Любомир Войников. Същата година е открит и първият скален заслон в местността Устето. По традиция и до днес водеща е ролята на дружеството в развитието на пешеходния туризъм, ориентирането, алпинизма, катеренето, ски туризма, ученическия туризъм, водните спортове, планинското колоездене, художествената самодейност.

Сред традиционните общественозначими дейности на туристическо дружество „Трапезица 1902” е оформянето, маркирането и обезопасяването на туристически маршрути и пътеки в околностите на Велико Търново. Дружеството се грижи за поддържането на екопътеки в региона с дължина над 200 км.

Представители на Алпийски клуб „Трапезица 1957“ осъществяват множество изкачвания в страната и чужбина – Памир, Кавказ, Алпите, Андите, Хималаите. Множество са титлите на състезатели от клубовете към Дружеството по спортно катерене, ориентиране, планинско колоездене…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *