Кооперации дават под наем 22 общински имота, за Община В. Търново няма нито лев

Тръгват дела и доброволни делби, местната хазна чака обезщетения

 

НЯКОЛКО КООПЕРАЦИИ СА ЕКСПЛОАТИРАЛИ ГОДИНИ НАРЕД ОБЩИНСКИ ОБЕКТИ, БЕЗ ДА ДАВАТ НИТО СТОТИНКА ОТ НАЕМИТЕ. Става дума за 22 имота, разположени в цялата община Велико Търново, които са отдадени под наем. Сред тях са ресторанти, магазини, пенсионерски клубове, офиси и т.н. Общината е техен съсобственик, но в хазната й не е постъпвала и стотинка. Кметът Даниел Панов е отправил покани за доброволни делби, разпратени са и покани за заплащане на обезщетения. Досега обаче реакция няма и почти сигурно ще се стигне до дела. Особено по селата кооперациите владеят всички централни магазини. За повечето от които има съставени актове за общинска собственост още от 2000 година.

Повечето имоти в момента се владеят от Всестранна кооперация – Велико Търново, която е и най-големият местен рентиер. Без да отделя и стотинка за Община Велико Търново, тя експлоатира хранителните магазини в Балван, Беляковец, Присово, Момин сбор, Хотница, Церова кория и още 7 населени места. Всички са отдадени под наем и средно на месец носят по около 500 лв. всеки, изчисляват експерти.

ОБЩИНАТА ИМА СЪСОБСТВЕНОСТ НА ДВА ОБЕКТА В СЕЛО РЕСЕН, КАКТО И В НИКЮП, ДИЧИН И РУСАЛЯ И С РПК „СЪГЛАСИЕ” – Ресен. Общи имоти, които също не й носят нищо, държи и с ВК „Хаинбоаз“ – с. Вонеща вода, ВК „Килифарево“ и ВК „Съзнание – Плаково 92“. Кооперациите обаче тотално са загърбили своя партньор и не са си направили даже труда да му поискат позволение за преустройствата.

Ако не се стигне до доброволна делба между общината и кооперациите и начисляване на обезщетения, ще е нужна намесата на съда. Според общинския съветник Стоян Витанов кметството трябва да получава наеми съобразно дяловете си в съответния обект. Липсата на разбирателство ще доведе до съдебна делба, като един от вариантите за коректно делене е размяна на съсобственост. Общинските съветници не изключват и възможността за публична продан на имоти и разпределение на приходите от нея.

Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *