11 четения

На 22 март търновци ще празнуват с търновци по търновски

С ПРАЗНИЧНА СВЕТА ЛИТУРГИЯ, ОТСЛУЖЕНА ОТ ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ МИТРОПОЛИТ ГРИГОРИЙ от 7,30 ч. в църквата „Св. 40- мъченици“, ще започнат проявите за празника на старата столица 22 март, обяви вчера Нелина Църова, шеф на дирекция „Култура и туризъм“ в кметството. След това гости и граждани ще имат възможност да поднесат цветя на саркофага на цар Калоян и да видят благослова за здраве и поръсването на представителната част на НВУ „В. Левски“. Слово ще произнесе кметът Даниел Панов, след което от църквата ще тръгне традиционното празнично шествие с портретите на благодетелите на града. То ще продължи до паметника „Майка България“, а пред сградата на общината в 10.30 часа е насрочен празничният ритуал по издигане на знамената. Тържествената сесия на местния парламент започва от 11.00 ч. в сградата на театъра. На заседанието ще бъдат официално представени носителите на званието „Почетен гражданин“ и на наградата „Велико Търново”, а по същото време пред кметството ще започне концерт-спектакълът на режисьора Димитър Шарков „Моят град – Търновград“. В него, както и в цялата празнична програма ще участват предимно изпълнители от старата столица.

„Тази година ще празнуваме заедно – търновци с търновци по търновски, като само двама от участниците в цялата програма не са родени във Велико Търново, но за сметка на това са влюбени във Велико Търново“, каза още Нелина Църова. Концертът ще продължи два часа, а от 14.00 до 17.00 ч. е безплатната пешеходна обиколка с беседа „Духовното величие на столичния Търновград” по маршрут: от площад „Цар Асен I“, Асеневата порта, църквата „Св. Йоан Рилски“, църквата „Свети първоапостоли Петър и Павел“, Владишкия мост, църквата „Св. Георги“, манастира „Великата лавра“ до църква „Св. 40 мъченици“.

В 17.30 ч. в празничния ден започва чаканият от всички търновски ученици традиционен вече „Стрийтпарад“, а другата голяма атракция, която ще е пускането на 150 летящи хартиени фенера, е насрочена за 19.50 ч. от крепостта Царевец. В 20.00 ч. е аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“.

Денят преди празника на старата столица също е наситен с богата програма и културни събития.

Елена ЧАМУРКОВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *