Център за управление на кризисни ситуации ще има във Велико Търново по проект за над 1 млн. евро

ЕКИПЪТ НА ОБЛАСТНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО РАЗРАБОТИ ДВА ПРОЕКТА ПО ТРАНСГРАНИЧНО СЪТРУДНИЧЕСТВО, съобщи за „Борба“ вицегубернаторът Николай Петров.

Първият проект е на стойност 1,218 млн. евро, като партньори по него са Областният съвет на румънската област Телеорман и Община Велико Търново. Това е инфраструктурен проект за подобряване ефективността на управление при кризисни ситуации. За целта в старата столица и в румънската област ще бъдат изградени кризисни щабове, които ще бъдат оборудвани с комуникационна техника от най-модерен тип. Освен това на територията на община Велико Търново ще се построят две наблюдателни кули за пожари, които ще могат да следят качеството на въздуха и всички вредни емисии. Вече са набелязани и две площадки.

Другият проект е на стойност 512 500 евро, а партньори по него освен Областната администрация са Областният съвет на Кълъраш в Румъния и ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. По него ще бъдат оборудвани няколко комуникационни зали за администрациите в старата столица и Кълъраш, а за многобройните румънски туристи, които посещават Велико Търново, ще се търси вариант областният град да им предоставя на място различни административни услуги.

Елена ЧАМУРКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *