Георги Първанов: „По-слаб и по-вреден военен министър не сме имали в новата българска история”

Президентски дебат по темата сигурност организира АБВ във Велико Търново

 

“СЕГАШНИЯТ ВОЕНЕН МИНИСТЪР ФОРМИРА СИСТЕМНО ЗАПЛАХИ ЗА СИГУРНОСТТА НА ДЪРЖАВАТА И ТОВА НЕ Е САМО МОЯ ПОЗИЦИЯ или позиция на партията, която представлявам. Това е дълбокото усещане на хората, ние по-слаб и по-вреден министър в новата българска история от 19 век насам не сме имали и това е много жалко.”

Това предупреди във Велико Търново лидерът на партия АБВ и държавен глава в периода 2002 – 2012 г. Георги Първанов. Той дойде в старата столица за участие в дискусия под наслов “Президентски дебати 2016” на тема “Президентът – гарант или риск за националната сигурност”. В дебата, организиран от партия АБВ, участваха над 200 души от цялата страна и от различни политически партии. В проявата се включиха вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, зам.-председателят на ПП АБВ Румен Петков, председателят на Парламентарната комисия по отбрана и зам.-председател на АБВ ген. Михо Михов, експертите ген. Румен Миланов и Бойко Найденов, общественици, интелектуалци и представители на академичната общност.

Пред участниците Първанов поиска Консултативният съвет по национална сигурност да има задължителни за всички решения, а не както досега – да дава просто становища. По думите му съветът в момента е една трибуна, на която много от политиците отиват, за да си прочетат декларациите и да си спретнат скандал.

Предишният държавен глава посочи, че военните аспекти и вътрешната сигурност както никога досега се сливат и затова изискват обща визия.

“Силна държава означава силна, модерна и боеспособна армия, но не чувам този извод да се прави от известно време насам. Няма нищо по-важно от това да знаем, че сигурността ни е гарантирана”, посочи Георги Първанов. Той се обяви да не се правят прекалени икономии от националната сигурност и да има повече прозрачност при контрола на средствата за отбрана.

По думите му позицията на АБВ е, че връщането към наборна армия не само би било непоносимо скъпо, но и неоправдано от гледна точка на боеспособността на българските въоръжени сили.

На форума се коментира и въпросът за недокомплекта на въоръжените сили, а участниците се обединиха около становището, че една от причините за него е липсата на мотивация младите хора да се включат в състава й. За това трябва пакет от социални мерки, препоръча още Георги Първанов.

Той призова страната ни да продължи да бъде предсказуем и надежден съюзник, а не наивен партньор.

“Гласът ни трябва да звучи отчетливо при съюзническата политика, защото изстрадахме от политици, които угодно козируват с готови решения, преди още те да са поискани. Не трябва да сме сателит, а да проявяваме характер”, посочи още лидерът на АБВ.

Той бе категоричен, че за модернизацията на армията държавата трябва да се ангажира активно с отбранителната промишленост. Според него развитието на военните заводи ще даде тласък на технологичното обновление, ще допринесе за икономически растеж и за чуждестранните инвестиции, които в момента били близки до нулата.

Пред участниците Георги Първанов прогнозира, че Русия и САЩ ще нормализират отношенията си, и попита къде ще останем ние с политиката, която провежда правителството месеци наред.

“Опасявам се, че отговорът не е лицеприятен нито за бизнеса, нито за туризма, нито за обществата”, посочи предишният държавен глава.

Елена ЧАМУРКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *