Двама на съд в Павликени, прибрали 12 700 лв. с колет от Германия

Районната прокуратура в Павликени внесе в съда обвинителен акт срещу двама мъже, измамили жена по схемата „Пари за колет от чужбина“. На три пъти ало мошениците измъкнали от жертвата си 12 698 лв., преди тя да се усети. Обвиняемите Димитър Ж. и Пламен П. са осъждани, уточняват от Апелативната прокуратура в Търново. На 1 август 2015 г. на домашния абонат на пострадалата възрастна жена се обадил мъж. Тя припознала мошеника за неин стар приятел Косито, който я помолил за поверителна услуга.

След малко жертвата се обадила и Димитър, който се представил за куриер на име Иван Иванов, обяснил, че приятелят й Косито е изпратил по него един колет със златни накити от Германия, който той трябва да й предаде срещу 5000 лв. Жената се съгласила да получи пратката и отишла на уговорената среща в района на гробищния парк в Павликени. Междувременно Димитър приготвил една кутия с вафли, която опаковал като колет. Написал името на жената и „от Германия Коцето“. Срещу пратката прибрал 2000 лв., 500 евро и две златни плочки по 10 грама, а наивницата се прибрала в Русе, без да отвори колета.

На следващия ден отново й се обадил Димитър, който се представил за куриера Иванов. Казал й, че е открил още един колет за нея, за който трябва да плати също 5000 лв. Тя отново се съгласила, отишла на указаното място в района на с. Батак, взела кутия и оставила парите. На третия ден отново потърсили жената, този път от името на брата на куриера Иванов. Той обяснил, че брат му е заминал за Германия, но му е оставил още един колет за нея със сумата от 30 000 евро, който бил забравил да й предаде. За да го получи, трябвало по същата схема да остави 8000 лв. Потърпевшата и този път се съгласила, но понеже нямала толкова пари в брой, дала златни накити. Вечерта телефонът на жертвата отново звъннал. Обаждал се „Косито“ и поискал от нея да купи ваучери за предплатени разговори и да му продиктува номерата. Жената закупила пет ваучера по 10 лв. и ги продиктувала на мнимия си приятел. След това мъжът отсреща й казал да изгори пластиките с номерата на ваучерите. Едва тогава жертвата разбрала, че е измамена, и сигнализирала в полицията.

По искане на прокуратурата на двамата обвиняеми е взета мярка задържане под стража. Предстои насрочване на делото за разглеждане от Районен съд – Павликени.

Нели ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *