Ивайло Калфин, вицепремиер и социален министър: “Диалогът за президентските избори поне вляво е много труден”

– Предвид напрежението сред управляващите обмисля ли АБВ преразглеждане на присъствието си в кабинета?

– Ние нямаме коалиционно споразумение с ГЕРБ, а това, което събира четирите партии, подкрепящи правителството, е политическа декларация, в която има заложени ясни приоритети. След година и половина смятаме и предложихме на партньорите си да преразгледаме тази декларация и да видим какво е изпълнено, какво не е. Има неща, които са направени, които не са започнати, има и тотално нова ситуация. Преди година и половина не говорихме за бежанци, не говорихме за напрежение около границата ни, включително между Турция и Русия, включително за процеси в Европейския съюз, така че тези неща е очевидно, че трябва да се отразят в политиката и в споразумението. Мисля, че това е нормална процедура. Дали сме си срок до края на следващата седмица всеки, който иска да реди нови приоритети, да помисли и да ги предложи. Ще ги обсъдим, няма драма в това нещо…

– Има ли позиция за смяна на отделни министри, примерно от „Реформаторския блок”?

– Не, това са движения, очевидно свързани с марката „Реформаторски блок” – кой точно ще я носи, дали господин Кънев или неговите партньори, ние няма как да се месим в това нещо….

– Трябва ли да разбираме, че тази декларация е за приоритети.

– Политическата декларация е преди всичко и само за политики. Освен нея, да припомня, че има коалиционно споразумение между ГЕРБ и „Реформаторския блок”, а ние с ГЕРБ имаме споразумение от една страничка, което общо взето дава механизмите за взаимодействие и възможността парламентарната ни група да е автономна при вземане на решения.

– Вие подкрепяте ли задължителното гласуване и като социален министър да кажете кой ще плаща санкциите на социално слабите, ако те не гласуват?

– По принцип задължителното гласуване е нещо, което АБВ подкрепя като временна мярка. Надяваме се, че то ще намали тежестта на тези, които са корпоративни и купени гласове, действително има нужда от това нещо. Само че ние не предлагаме да има санкции. Абсурдно е да има социални помощи, които да се отрежат, няма как да се обвързват те с участието в избори. По-скоро трябва да има някакви стимули. Примерно едно от нашите предложения е изборите да са в работен ден, половин или един ден, всеки, който гласува, да може да ползва и т.н., но не и да има санкции.

– А ако се приеме със санкции?

– Няма да бъде с нашите гласове.

– Коментарът ви за предстоящите президентски избори? Каква е целта на президентския дебат тук, във Велико Търново?

– Има нужда този дебат да се случи. Даже нека да не говорим кой го инициира. Действително това е АБВ, но ние каним всички политически сили, опитваме се някакъв по-широк обществен дебат да подхванем, преди да са ясни кандидатите на кастинга, да може да видим какво се случва, какъв държавен глава се очаква.

– А вие лично ще участвате ли отново в кастинга? Като жури или като участник ще ви видим?

– Жури са всички избиратели, така че и аз ще бъда в журито, заедно с вас, а за участник – засега нямам намерение.

– А президентска кандидатура на ГЕРБ бихте ли подкрепили и на каква цена?

– Засега не виждам възможност. Това, което е нормално, е в политическите семейства, по-скоро вляво и вдясно да се търси единодействие. Поне вляво е труден диалогът, но аз си запазвам надеждите, да видим какво ще се случи.

– Много символично в тази сграда след малко ще дойдат и представители на БСП. Тоест левицата на България е тук в момента, това може ли да се тълкува и като бъдеща обща президентска кандидатура?

– Ами чудесно би било, само че ние поканихме БСП на тази дискусия, а те насрочиха тяхно събитие паралелно в съседна зала…

Елена ЧАМУРКОВА

(Използвани са и въпроси на други медии)

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *