Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Национална конференция на тема „БСП – съзидание и съпротива” в старата столица

Според Янаки Стоилов най-важната задача е партията да си върне доверието на хората

 

ДО ТОЗИ МОМЕНТ В ЛЯВОТО ПОЛИТИЧЕСКО ПРОСТРАНСТВО НЕ СА ВОДЕНИ РАЗГОВОРИ ЗА ОБЩА ПРЕЗИДЕНТСКА КАНДИДАТУРА, каза вчера във Велико Търново Янаки Стоилов, заместник-председател на БСП. Той бе категоричен, че подобен диалог не е воден досега, за да не се измества акцентът от редица важни проблеми на демографската политика, финансовото състояние на страната, здравеопазването и образованието.

Янаки Стоилов подчерта, че обединението на левицата не трябва да е самоцелно, защото би се получило нещо подобно на сегашната многоъгълна управляваща коалиция. По думите му тя може и да има своята лява фризура, но дясната се задълбочава повече и от предишните години.

Пред журналисти зам.-председателят на БСП коментира и предстоящия конгрес на партията, на който ще се избира ново национално ръководство. Според него най-важната задача е БСП да си възвърне доверието на хората. Той обаче не отговори дали ще се кандидатира за президент на левицата.

Стоилов бе във Велико Търново за участие в конференция на тема „БСП – съзидание и съпротива”, организирана от обединението на левите социалисти. Форумът е по повод 125-годишнината от учредяването на първата социалистическа сбирка и Бузлуджанския конгрес. В проявата се включиха още членовете на ИБ на БСП Бойко Великов, Донка Михайлова и Стефан Стефанов, както и изявените български интелектуалци Анжел Вагенщайн, акад. Васил Сгурев, проф. Иван Ангелов, проф. Васил Проданов, проф. Чавдар Добрев, Павел Писарев, проф. Искра Баева и журналистите Велислава Дърева, Петър Волгин, Александър Симов.

Пред участниците в дискусията всички те поискаха БСП да се върне към автентичната си социална същност. Анжел Вагенщайн призова в партията да се върне душата и сърцето на някогашните работнически младежки съюзи (РМС), а Светлана Шаренкова призна, че партията продължава да е в дълбока идейна, организационна и дори финансова криза. Тя каза, че след ерата „Станишев” в БСП е настъпила реална промяна на курса, но поиска тази промяна да стане по-бързо, а новият курс да не бъде само декларативен, а да се отстоява във всяка сфера на компетентност.

„Трябва социализъм от 21-ви век, на друго технологично ниво и с друг тип кадри”, посочи още Шаренкова.

Преди конференцията участниците в нея поднесоха венец и цветя на мястото, където се е състояла първата социалистическа сбирка – парк „Никола Габровски” във Велико Търново.

Е. СВЕТОСЛАВОВА

 

One thought on “Национална конференция на тема „БСП – съзидание и съпротива” в старата столица

  • 22.03.2016 в 9:45
    Permalink

    Дълго се колебах дали да отида на тази конференция! Накрая се отказах! Но четейки днес отзивите за резултатите от нея, виждам, че се забелязва тенденция за връщане към исторически предопределената мисия на БСП. Връщане на нейната историческа автентичност и защита на онеправдания, изтерзан и ограбен народ. Проблеми, по които многократно съм излагал мнението си публично и съм пледирал промяната в БСП, да придобие подобен характер. Но днес към това ще добавя още нещо- на БСП и е необходимо тотално скъсване с русофобията и дори да се наложи забрана на льольовци като Вигенин, да се изявяват като врагове на Русия! Лидерите на БСП е крайно време да разберат, че деветдесет процента от българите обичат Русия и то като своя освободителка и надежда и в днешните ни неволи. Да разберат ,че подкрепяйки сили против Русия , на практика се лишават и от солидната подкрепа на огромен брой българи! И, че в крайна сметка, без тяхната помощ, БСП не само няма да се вузстанови и върне на власт, а може би , окончателно ще слезе от политическата сцена!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *