Печурки от Полша и прекупвачи поставиха гъбопроизводителите на колене | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Печурки от Полша и прекупвачи поставиха гъбопроизводителите на колене

Публикувана на: 21.03.2016г. 3016 прегледа

Само две фирми в региона останаха да отглеждат гъби

 

ОТ НЯКОЛКОСТОТИН ГЪБОПРОИЗВОДИТЕЛИ В РЕГИОНА, КОИТО СА ДОПРИНАСЯЛИ БЪЛГАРИЯ ДА Е ВОДЕЩ ПРОИЗВОДИТЕЛ НА БАЛКАНИТЕ, ВЕЧЕ СА ОСТАНАЛИ ЕДВА ДВЕ ФИРМИ. Браншът буквално е поставен на колене заради внос на печурки от Полша, прекупвачи и некоректни търговци. Все по-трудно е гъбарите да получат субсидии, а същевременно са разпъвани и поставяни на колене от всякакви държавни институции, които се надпреварват да ги проверяват, разказва Димитър Аспарухов, който е представител на една от двете фирми в момента във Великотърновска област и член на Съюза на гъбарите. Стопанството му е в Мусина. Има три големи оранжерии, отглежда печурки и кладници. „Отглеждам печурки, но вносът от Полша сериозно подбива пазара. Вносните гъби са по-едри от нашите и по-бели. Не знам какво има в тях, но стоят много дълго, без да се развалят, което е съмнително. Почти нямат никакъв вкус, но хората се лъжат заради визията и ги взимат“, обяснява Димитър.

САМИЯТ ТОЙ СЕ ЗАНИМАВА С ГЪБАРСТВО ВЕЧЕ ПОЧТИ 30 ГОДИНИ. Когато стартирал, е имало доста други, но вече е останало едно малко стопанство в Поликраище.Това е неговият и на семейството му поминък, който удържат с цената на много труд. Предлагат предимно печурки и по-рядко кладници, тъй като този вид гъба е по-малко познат и изисква повече грижи. Смята обаче, че тепърва за нея ще има голямо търсене, защото е с ценни вкусови качества – особено панирана или на скара. „Цените са ни голям проблем. Взимат ни реколтата по 2 – 2,50 лв. за килограм, а я препродават по 5 лв. в магазините. Големите вериги пък плащат с голямо закъснение и връщат доста брак“, коментира още Димитър.

 

Лесно ли е и как се гледат гъби?

 

Най-важното за всеки производител са помещенията. При отглеждането се изисква и светлина, което налага нощем да се поддържа осветление. 8 торби с компост покриват около 1 кв. метър площ. Нареждат се на стелажи от по няколко етажа. След като се насипят торбите, около месец топлината в гъбарника трябва да е около 21 – 22 градуса, след което температурата се намалява до около 15 градуса. Димитър го постига чрез климатици. Помещението трябва да може да се вентилира, защото на всеки час гъбите се нуждаят от пресен въздух. Мицелът трябва и редовно да се полива – на около 2 дни, но не много обилно, докато прокарват растенията. Тънкостите в отглеждането на печурката се свеждат до това, че на десетия ден от разпръскването на торбите с мицел върху компоста трябва да се постави двусантиметрова покривка от торф или пепелина, която се полива леко. Месец след засаждането вече можете да започнете да берете гъбите. В продължение на два месеца този мицел ражда печурки, които обаче вече трябва да се поливат всекидневно.

При кладницата е много важно субстратът от слама, която може да е от всички житни растения, стъбла, царевичак, отпаден памук от текстилните предприятия и талаш, да се попари. Торбите дават продукция в продължение на около два месеца, след което помещенията трябва да се дезинфекцират старателно и да се подготвят за нова реколта.

Стилян НАЙДЕНОВ

Сн. авторът

loading...

Коментари за "Печурки от Полша и прекупвачи поставиха гъбопроизводителите на колене"

  • 20.06.2018 в 19:21

    Полските гъби са пълен боклук – целулоза без аромат и вкус. Такова нещо не купувам. Само българските са с характерния вкус и аромат.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!