Новини

Изложба на студентски идеи за реконструкция на Никополис ад Иструм

ИЗЛОЖБА СЪС СТУДЕНТСКИ ИДЕИ ЗА РЕКОНСТРУИРАНЕ И СОЦИАЛИЗИРАНЕ НА НИКОПОЛИС АД ИСТРУМ БЕШЕ ОТКРИТА ВЧЕРА във фоайето на Регионална библиотека „П. Р. Славейков” във Велико Търново. Експозицията се нарича „Никополис ад Иструм. Проекти за документиране, графична реконструкция и социализация на римския град” и е посветена на празника на града.

Проектите са на магистри по архитектура от Варненския свободен университет „Черноризец Храбър”, които са били на практика в римския град през лятото на 2015 г. Всички студенти бяха вчера в старата столица, за да разкажат тезите и идеите си пред гостите на изложбата. Проектните предложения на младите хора са разположени на повече от 20 табла, върху които са документирани различни оригинални архитектурни детайли – капители, фриз-архитрави, бази, колони, както и виждането на авторите за тяхната възстановка и експониране на място. Отделено е място и на историята на проучванията. „В проектите най-ценното е, че архитектите се стремят да запазят автентичността на паметниците, атмосферата в римския град и всички предвидени съвременни намеси са много деликатни и премерени. В това отношение мненията на археолозите и проектантите напълно съвпадат, като единствената им цел е в Никополис ад Иструм да бъдат максимално съхранени автентичните римски градежи и този великолепен град да бъде опазен от бутафорни, грозни и неверни възстановки и реконструкции, каквито напоследък виждаме навсякъде около нас“, разказва доц. Павлина Владкова, ръководител на разкопките в римския град.

stud idei 2В ИЗЛОЖБАТА Е ЕКСПОНИРАН И МАКЕТ НА ГЛАВНИЯ ГРАДСКИ ПЛОЩАД НА НИКОПОЛИС АД ИСТРУМ, КОЙТО СЪЩО Е ИЗРАБОТЕН ОТ ДИПЛОМАНТИТЕ. Така и неспециалистите добиват представа за мащабите и архитектурната украса на площада, за местата на статуите и портиците на целия комплекс и пред погледите оживява най-важната централна част от градоустройствената схема на града. Макетът представя още някои от най-впечатляващите обществени сгради, разкрити през годините от археолозите – одеона или малкия музикален театър, булевтериона, което е всъщност сградата на градския съвет, както и представителния вход към тях – пропилеите. Включена е и една от най-интересните постройки – термоперипатоса, представляваща търговския център на Никополис ад Иструм със своите 28 магазина и обширна зала за сключване на сделки и провеждане на делови срещи. Вероятно точно тя е изобразена върху монети, сечени в града.

За пръв път пред публика беше експонирана и бронзовата глава от статуя на император Гордиан III (238 – 244). Тя е открита в река Янтра, недалеч от античния град, и без съмнение се е извисявала върху някой от постаментите на градския площад в чест на императора и в знак на почитта и уважението на жителите на Никополис ад Иструм към държавната власт и империята, уточнява доц. Владкова.

В учебната научна експедиция миналото лято участваха две групи архитекти, които трябваше да документират западната част на площадния комплекс и да изготвят проекти за анастилоза и социализация на античния град. Заедно с тях на терен работи и доц. арх. Красимира Вачева от Варненския университет.

С. БОЯНОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *