7 четения

След 5 г. търсене намериха собствениците на къщата, която заприщи пътя към Царевец

Открили ги с полиция, задължиха ги да махнат руините

 

НАЙ-НАКРАЯ СЕ НАМЕРИ НА КОГО Е РАЗПАДАЩАТА СЕ КЪЩА, ЧИИТО ОСТАНКИ РУХНАХА ВЪРХУ ТРОТОАРА И ЧАСТ ОТ ПЛАТНОТО НА УЛ. „ИВАН ВАЗОВ“, която отвежда към крепостта Царевец. Заради разпада с предпазни тараби е оградена част от и без това тясната отсечка. От строителната дирекция на кметството са успели да издирят собствениците на имота на N 12 на ул. „Иван Вазов“ в старата част с помощта на МВР и даже са успели да им връчат предписанията за събарянето му като потенциално опасен.

В продължение на 5 години писмата до смятаните за собственици се връщаха безрезултатно, докато наскоро част от къщата се събори. „Потърсихме в имотния регистър, оказа се, че последните притежатели на имота са две сестри от Варна и софийска фирма. Предоставиха ни техните данни и успяхме да им връчим лично уведомленията, тъй като години наред писмата ни се връщаха обратно“, коментираха от дирекцията. Това са първите резултати от работата на назначената със заповед на кмета Даниел Панов комисия, която оглежда всички къщи в старата част. От нея явно има ефект, а той се подсилва и от взаимодействието с полицията. Притежателите на имота на ул. „Иван Вазов“ 12 имат месец време да премахнат събарящата се къща. Ако не го сторят, ги очаква наказателно постановление и санкция от 2 хил. лв. Те обаче проявили разум и започнали да търсят строители, уточняват още от кметството. Всеки момент ще започне и ремонт на прочутата 300-годишна къща на Кокона Анастасия. За спасяването й вече има изработен проект и одобрение от Института за недвижимо културно наследство. Тази сграда няма да се събаря, а ще се възстанови в автентичен вид, като за целта са използвани даже стари рисунки и снимки, по които ще се прави.

С. МАРИНОВ

Снимка Светослав СТЕФАНОВ

3 коментара за “След 5 г. търсене намериха собствениците на къщата, която заприщи пътя към Царевец

 • 23.03.2016 в 2:55
  Permalink

  Znachi mozhelo, ama zashto chak sega, a ne predi godini?? Na kakvo prilicha tozi starinen grad, kadeto hodqt vsichki chuzhdenci, i se bleshtqt na ruinite – takova neshto nqma nikade po sveta!!

  Отговор
 • 23.03.2016 в 17:15
  Permalink

  A защо чак сега потърсихте в имотния регистър?

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *