Един почетен гражданин, един носител на наградата „Велико Търново“ и трима носители на почетния знак на кмета за празника на старата столица

ЕДИН ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН, ЕДИН НОСИТЕЛ НА НАГРАДАТА „ВЕЛИКО ТЪРНОВО“ И ЗА ПЪРВИ ПЪТ ТРИМА НОСИТЕЛИ НА ПОЧЕТНИЯ ЗНАК НА КМЕТА НА ОБЩИНАТА – до това соломоновско решение се стигна на вчерашната тържествена сесия на местния парламент в старата столица по случай празника на града 22 март.

След като възникна напрежение около връчването на тазгодишните награди на името на Велико Търново, се оказа, че представителите на местната власт са стигнали до компромис и вчера за първи път в историята на болярския град беше връчено ново отличие – почетния знак на кмета, което изненада голяма част от общинските съветници, но потуши страстите сред номинираните търновци.

С единодушно решение на местните парламентаристи дългогодишната учителка и директорка на двете емблематични училища СОУ „Ем. Станев“ и ОУ „Бачо Киро“ Гинка Стефанова бе удостоена със званието „Почетен гражданин”.

„Това е чест за мен, обикновената учителка, неочаквано е, трогателно и много вълнуващо. Полагала съм много труд, усилия, имала съм сълзи и неспокойни нощи за утвърждаване авторитета на двете училища, които съм ръководила и изграждала, но една птичка пролет не прави. Благодаря на моите колеги учители, на родителите на децата и на всички, които се раздаваха в името на тези две красиви и досега модерни училища. И до днес те са сред водещите във Велико Търново, областта и страната. Мисля, че повече обикновени учители трябва да бъдат награждавани, защото те създават и подготвят поколенията за утрешния живот“, каза Гинка Стефанова.

НАГРАДАТА НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПОЛУЧИ ИСТОРИКЪТ КАТЯ МИТОВА ГАНЕВА, а мотивите за връчването й съобщи от трибуната на театъра, където по традиция се провежда празничната сесия, заместник-кметът Ганчо Карабаджаков. По думите му Катя Ганева има съществен принос за откриването на ДКС „Васил Левски“, освен това тя е автор на повече от 50 научни и над 300 научнопопулярни статии за историята на България и Велико Търново, има десетки изложби и няколко сценария на филми с историческа тематика, нейно дело е издирването, проучването и популяризирането на имената на загиналите герои от Велико Търново в Балканската и Първата световна война, които са записани на паметната плоча на Военния клуб. Тя е съавтор на четири книги и автор на четири монографии, посветени на Велико Търново, удостоена е с почетния знак на Народното събрание и почетния знак на Великотърновската адвокатска колегия.

БИЗНЕСМЕНЪТ И ДЪЛГОГОДИШЕН ФУТБОЛЕН СЪДИЯ ИЧКО ЛОЗЕВ ПОЛУЧИ ПОЧЕТНИЯ ЗНАК на кмета на общината. Той е предложен за наградата от инициативен комитет, от Зоналния съвет на БФС и ФК „Етър“ по повод 60-годишния му юбилей и големия му принос в изграждането и издигането на авторитета на Велико Търново в национален и международен мащаб. Освен това Лозев е дългогодишен международен футболен съдия, дарител и родолюбец, подкрепя и организира спортни и културни прояви, ежегодно отделя лични средства за благотворителни каузи и над 10 години отпуска стипендии на студенти от Факултета по изобразително изкуство на ВТУ, има активна гражданска позиция, изтъкна кметът при неговото награждаване.

От своя страна Ичко Лозев върна комплиментите към Даниел Панов и с речта си внесе много настроение по време на сесията.

Той се обърна с молба към председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, който бе гост на заседанието.

„Не ни вземайте кмета по високите етажи на властта, оставете ни този млад човек, изпълнен с енергия, амбиция и визия за развитието на този град. Сигурен съм, че тази зала е пълна с влюбени във Велико Търново хора, и от тяхно име моля да го оставят тук“, заяви Лозев.

ДЪЛГОГОДИШНИЯТ ДИРЕКТОР НА ОУ „П. ЕВТИМИЙ“ ХРИСТО ДИМОВ СТАНА ВТОРИЯТ НОСИТЕЛ НА ПОЧЕТНИЯ ЗНАК НА КМЕТА.

„Като отборен играч приемам тази награда за поколенията учители, които съм ръководил. Гордея се с националния ни принос за въвеждане чуждоезиковото обучение от първи клас, както и с това, че само с три учителски гласа надделях да се смени името на училището“, заяви Димов. Той призна, че времето не му е стигнало да изпълни още един свой ангажимент – да премести паметника на свети Патриарх Евтимий от Изложбените зали в двора на учебното заведение…

За трети носител на почетния знак на търновския градоначалник бе определен художникът Сашо Филев. Номинацията му е от Ротари клуба, на който творецът е бил президент една година.

Гости на тържествената сесия бяха освен Цветан Цветанов заместник-председателят на Народното събрание Иван Иванов и депутатите Евгени Стоев, Клавдия Ганчева, Мариана Бояджиева, доц. Милен Михов и Валентин Павлов, областният управител проф. Пенчо Пенчев, вицеконсулът на Руската федерация в Русе, делегации от побратимените градове Охрид, Твер, Бурса и Зуглу, представители на Китайската народна република, ректорите на двата университета в старата столица, кметове и съветници от цялата област, почетни граждани и носители на наградата „Велико Търново”.

Преди заседанието на местния парламент те, заедно със стотици граждани и гости на града, почетоха официалната церемония пред сграда на общината по вдигане националното знаме и флаговете на ЕС и Велико Търново. Празничен благослов отслужи Търновският митрополит Григорий, а кметът Даниел Панов произнесе тържествено слово. В него той припомни, че В. Търново е първият български град, който още в зората на Третата българска държава определя своя постоянен празничен ден.

„Благодаря на всички, които с ежедневния си труд и усилия правят Велико Търново още по-добро място за живеене, град, за който се говори с респект и уважение в България и по цял свят“, каза кметът на града Даниел Панов.

Елена ЧАМУРКОВА

Снимки Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.