Ротари клуб чества 15 г. от запалването на Вечния огън на паметника „Майка България“

15 Г. ОТ ЗАПАЛВАНЕТО НА ВЕЧНИЯ ОГЪН В КРИПТАТА НА ПАМЕТНИКА „МАЙКА БЪЛГАРИЯ“ ОТБЕЛЯЗАХА ВЧЕРА ЧЛЕНОВЕТЕ НА РОТАРИ КЛУБ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Мъжете, по чиято инициатива, гори огънят, поднесоха венец пред паметника и се включиха в шествието, което тръгна от църквата „Св. 40 мъченици“ и по традиция стигна до площада пред общината.

„Изключително съм горд, че съм част от Ротари клуб точно в тези му години, изпълнени с идеи и инициативи за Велико Търново. Никога няма да забравя тържествената церемония, с която преди 15 г. запалихме този огън. Изработихме факел, запалихме огъня в него от огъня в църквата „Св. 40 мъченици“ и го пренесохме от ръка на ръка до паметника“, разказва Кольо Дамянов, основният инициатор огънят да гори в криптата. Той успя преди 15 г. да събере по-голямата част от нужните средства и до ден-днешен поддържа съоръжението, за да гори пламъкът.

Почетен караул от Националния военен университет съпровождал тогава церемонията по запалването на Вечния огън. В нея участвали всички ротарианци, както цялата търновска общественост, насъбрала се около паметника за празника.

„Този паметник е открит на 6 май 1935 г. и всички средства за изграждането му са дарения от граждани. Трябвало е впоследствие в криптата да има мраморен саркофаг като символ на гроба на бойците, загинали в четирите войни. Но пари така и не били намерени и дълго време това пространство беше празен мозаечен под. Сега там е Вечният огън“, спомня си още г-н Дамянов, основател на Ротари клуба и първи негов президент след възстановяване на дейността му. И допълва, че когато през 2001 г. ротарианците изграждали символа, при оформлението му са използвани изображенията на лавров венец и два кръста от българския царски орден „За храброст”. Присъстват също и два надписа: „Българийо, за тебе те умряха…” от стихотворението на Иван Вазов „Новото гробище над Сливница” и „На падналите герои от признателните търновци”.

Освен с Вечния огън ротарианците се гордеят с чешмата в парк „Марно поле“. Те се занимават с благотворителна дейност, подпомагали са ученици от Дома за деца „Пеньо и Мария Велкови” и пострадали от наводнението в с. Цар Калоян, събират средства за родилното отделение и за даровити деца.

Ротари клуб – Велико Търново, е чартиран официално на 1 ноември 1938 г. с първи президент Георги Георгиев и инициативен комитет Рачо Лазаров, Петър Аладжов и Димо Тотев. Той е един от осемте клуба в България преди 1941 г. Тогава всички клубове в България прекратяват своята дейност. На 30 ноември 2011 г. великотърновската организация възстановява съществуването си, като сред първите учредители са Кольо Дамянов, Пламен Цанев, Петьо Къчев и д-р Стефан Димитров.

С. БОЯНОВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *