Търновецът д-р Свилен Маслянков направи кариера в онкохирургията | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Търновецът д-р Свилен Маслянков направи кариера в онкохирургията

Публикувана на: 23.03.2016г. 3435 прегледа

42-годишният специалист работи в болница „Александровска” в София

 

СЕРИОЗНИ СТЪПКИ КЪМ ДОСТИГАНЕ НА СВЕТОВНО НИВО В ЛЕЧЕНИЕТО НА ОНКОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРАВИ БЪЛГАРИЯ. Съвсем скоро в столичната болница „Александровска” в София ще започнат да се прилагат операции с модерен апарат за локално лъчетерапевтично лечение по време на самата хирургична интервенция за отстраняване на рак на гърдата. Методът представлява прецизно облъчване веднага след отстраняване на тумора. Рентгеновите лъчи атакуват проблемната зона още преди да се затвори оперативната рана, с цел гарантиране на сигурност, че няма да се появят разсейки.

„Вече преминахме през обучение за работа с апарата и сега предстои финализиране на необходимата документация, която гарантира безопасността на прилагането на този метод. За него се говори от 10 – 15 години в световен мащаб, първи са го въвели италианците, а сега ще бъде достъпен и у нас”, обясни д-р Свилен Маслянков.

Той е родом от Велико Търново и е утвърден специалист от екипа на Втора хирургия на болница „Александровска”. 42-годишният доктор е работил 14 години в Комплексния онкологичен център в старата столица, където започва кариерата си. Категоричен е, че в родния си град е получил стабилна основа за развитие и не съжалява за избора си тогава. „В големите софийски клиники се обучавах предимно теоретично, а във Велико Търново аз поемах много отговорности, защото се обучавах на практика. Видях пред очите си как дори по-възрастните колеги смениха тактиката при леченията”, казва д-р Маслянков.

За да бъде в час с най-съвременните методи за лечение, той се включва в престижни курсове в чужбина и започва да прилага наученото у нас. Има сертификати за завършени курсове в Гърция, Испания, Франция, Холандия, Англия, Швейцария, Шотландия, Ирландия и други страни. А работата в столичната клиника му дава възможност да прилага новостите в лечението на онкологичните заболявания. „Методите на лечение се делят на класически и модерни, като ние, хирурзите и онколозите, сме длъжни да следваме класическите. Когато обаче един нов уред се наложи в световен мащаб и докаже своята ефективност, а имаме възможност да го закупим и ползваме, това ни е от голяма помощ”, твърди той.

В БОРБАТА С РАКА В ПОМОЩ НА ЛЕКАРИТЕ ОТ БОЛНИЦА „АЛЕКСАНДРОВСКА” ОТСКОРО Е Т. НАР. ПЕТ СКЕНЕР. Чрез него се прави функционално изследване за диагностициране на туморни клетки във всеки орган от тялото. „Това изследване е много достъпно за пациентите и не се налага да чакат със седмици и дори месеци. Освен това е абсолютно безплатно. Достъпът до него става само чрез направление от специалист от сферата на онкологията. Липсата на такъв скенер досега беше една от причините пациентите да ходят да се лекуват в Турция, защото там периодът на изчакване е скъсен. Плащаха около 500 евро, за да се подложат на изследването”, обясни специалистът.

БЪДЕЩЕТО Е В ЛАПАРОСКОПСКАТА ХИРУРГИЯ, е уверен д-р Маслянков. Хирургът е амбициран да продължи своето развитие в тази насока, като вече има зад гърба си 25 такива операции. За съжаление обаче, наблюденията му показват, че заболеваемостта се увеличава и за Великотърновска област тя е над средната за страната. Много от пациентите му са негови съграждани, а най-честите случаи, с които се сблъсква, са рак на гърдата и дебелото черво.

Галина ГЕОРГИЕВА

loading...

Коментари за "Търновецът д-р Свилен Маслянков направи кариера в онкохирургията"

  • 27.12.2016 в 13:29

    Голям специалист и човек….много ни помогна!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *