Филиалът на Медицинския университет във Варна отвори вратите си за бъдещи кандидат-студенти

КАНДИДАТ-СТУДЕНТИ, МНОГО РОДИТЕЛИ И СЕМЕЙСТВА НА НАСТОЯЩИ СТУДЕНТИ ПОСЕТИХА ФИЛИАЛА НА ВАРНЕНСКИЯ МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Висшето училище направи вчера първия си Ден на отворените врати и посрещна десетки гости.

„Най-често питаха за условията на кандидатстване, за изпитите от първия семестър и кой от тях ни е бил най-труден. Интересуваха се дали можем да се освобождаваме от изпити, какво ни предстои в края на втория семестър, какъв е бил тестът при кандидатстването. Когато им правихме демонстрации, най се забавляваха, когато показвахме как се облича бебе“, разказва бъдещата акушерка Румяна Лицанова.

Всички студенти посрещаха вчера гостите на филиала, развеждаха ги из кабинетите, за да им покажат базата. „Ние демонстрирахме мерене на кръвно, аспириране от ампула, поставяне на инжекция. Докато слушахме лекцията на проф. Тончева, в залата влизаха и се заслушваха много от бъдещите ни колеги“, допълва и Даниела Ангелова, която учи в специалността „Медицинска сестра“.

Денят на отворени врати във филиала започна с представяне на висшето училище и с демонстрации на медицински процедури. След това гостите имаха възможност да се снимат с бели престилки. Всъщност фирмата, която беше предоставила престилките, показа цялата си гама от цветни униформи, което беше допълнителен стимул за бъдещите кандидат-студенти.

И двете лекции във филиала вчера бяха отворени за външни посетители. Целта на инициативата беше бъдещите студенти да видят как протича процесът и как лекторите, които говорят пред студенти във Варненския медицински университет, комуникират едновременно с това със студентите си във филиалите във Велико Търново, Сливен и Шумен. „Тези лекции са наистина много интересни за нас. Ние виждаме колегите във Варна, те виждат нас. Слушаме в реално време и можем да задаваме въпроси на преподавателя, както и да комуникираме с колегите си в залите в другите филиали“, уточнява още Даниела. И допълва, че лекцията на проф. Тончева е била за кръвните групи и кръвопреливането, което е привлякло много от гостите на филиала.

Втората лекция беше „Древни източни похвати за лечение в модерни времена“, която беше изнесена от проф. д-р Негрин Негрев, директор на Медицински колеж – Варна, и ръководител на Центъра по източна медицина към Медицинския университет в морската ни столица.

На 19 юли е тази година кандидатстудентският изпит за филиала в старата столица. Приемът става с тест по биология. На 16 и 17 юли са двата дни за подготвителния курс.

С. БОЯНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *