ВКС оправда бившия кмет Румен Рашев

Върховният касационен съд (ВКС) потвърди оправдателната присъда на бившия кмет на Велико Търново Румен Рашев. От 2011 г. делото обикаляше различни съдебни инстанции. За последно Пловдивският апелативен съд даде оправдателна присъда за Румен Рашев и въпреки протеста на прокуратурата ВКС сега я потвърди. Бившият градоначалник бе обвинен, че през периода 19.04. – 10.10.2005 година е превишил властта си при конкурс за строеж на тенискортове на ул. „Краков“ с цел да набави за фирма „Илстрой“ облага в размер на 423 489,60 лв. Сумата според държавното обвинение представлява и щета за общината.

През април 2011 г. Великотърновският окръжен съд (ВТОС) призна подсъдимия Румен Рашев за виновен и постанови „две години лишаване от свобода”, но отложи изпълнението на наказанието за срок от четири години. Присъдата в сила. Присъдата включваше и лишаване на подсъдимия от правото да заема обществена длъжност за срок от четири години. Обвинена в това производство бе и главният архитект на общината Елена Абаджиева, но съдът я оправда.

Същата година Великотърновският апелативен съд измени присъдата на ВТОС на Румен Рашев и увеличи от две на три години наказанието „лишаване от свобода”, като постанови ефективното му изтърпяване при общ режим в затворническо общежитие. Апелативният съд също така отмени и оправдателната присъда на Елена Абаджиева и постанови нова, с която я призна за виновна и й наложи наказание от три години лишаване от свобода.

На 29 май 2012 година Върховният касационен съд обаче отмени изцяло въззивната присъда на Великотърновския апелативен съд в наказателно-осъдителната й част, а делото бе върнато за ново разглеждане. Като основания за това касационният съдебен състав посочи допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, изразили се в липса на доказателствен анализ и собствени изводи на апелативния съд относно фактическата обстановка. След отвод на съдиите от Великотърновския апелативен съд от разглеждането на делото то бе изпратено в Пловдивския апелативен съд, който отсъди оправдателна присъда. Тя бе протестирана пред ВКС, но и крайната инстанция оправда Румен Рашев.

С. НАЙДЕНОВ

 

3 коментара за “ВКС оправда бившия кмет Румен Рашев

 • 23.03.2016 в 19:07
  Permalink

  Затова ще ни изобразяват като кенефа на Европа а румънците с 1000 осъдени като този, ще ни се смеят и ще ни отделят от тях.

  Отговор
  • 25.03.2016 в 8:14
   Permalink

   ne sme i se samnqvali 4e sa vinovni dori trqbva da gi nagradqt sas medali .
   nqma da ima opraviq skoro za sajalenie .

   Отговор
 • 25.03.2016 в 8:45
  Permalink

  Аз мисля, че даже заслужават орден „Стара планина“. Що за съдебна система имаме? Май народа трябва да вземе нещата в свой ръце!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *