5 четения

Джипитата в цялата страна ще спрат работа в знак на протест, искат оставката на здравния министър

БЛС не подписа Националния рамков договор за медицински дейности за 2016 година

 

РАЙОННАТА КОЛЕГИЯ НА БЪЛГАРСКИЯ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО СЕ ОБЯВИ КАТЕГОРИЧНО ПРОТИВ ИЗГОТВЕНИЯ НАЦИОНАЛЕН РАМКОВ ДОГОВОР за текущата година. Като основни доводи за неодобрението му медиците посочват създадения нормативен хаос и правен вакуум с промените в законодателството и наредбите в здравната система.

Към момента няма приета Национална здравна карта, а проектът за такава, според лекарите, е неприемлив и юридически неадекватен. Готвените реформи не могат да бъдат приложени, а именно те са фундаментът при съставянето на рамков договор, твърдят от съсловието.

„С много голям ентусиазъм ние приехме избирането на д-р Петър Москов за министър на здравеопазването поради факта, че той декларира с огромна увереност намерението си да приложи реформа, добра както за работещите в сектора, така и за пациентите. Започна промени в законодателната база, преди да бъде приета стратегията на министерството за развитие на здравеопазването. Стартира промени и в пакета закони, които имат отношение към регулиране дейността и поддържане на нормалните взаимоотношения в системата. Промени се Законът за здравното осигуряване, където за първи път се посочиха понятията основен и допълнителен пакет”, заяви председателят на РК на БЛС Велико Търново д-р Янка Минчева. Тя увери, че опитите на съсловната организация да получи разяснения по тези пакети били многократни, но близо година по-късно все още няма яснота какво ще включват те.

„Презумпцията бе в началото основният пакет изцяло да бъде покрит от здравната каса, а допълнителният да се плаща от допълнителни здравни фондове, ако гражданите имат такива. БЛС ясно и категорично посочи, че това е в противоречие с Конституцията на Република България. Чрез нововъведението безспорно ще бъдат дискриминирани хората и в крайна сметка се стигна до завеждане на съдебен иск. Решението на Конституционния съд изцяло съвпада с нашето становище”, уточни тя. Д-р Минчева заяви, че друга сериозна причина, поради която лекарската организация не подписва Националния рамков договор, е провалът в изработването на Националната здравна карта. Документът трябваше да бъде готов преди началото на 2016 година, а областните комисии разполагаха само със срок от 2 седмици, за да подготвят съставляващите я областни здравни карти. „Използва се една методика, непочиваща на задълбочен анализ на здравния статус на населението. Тази методика се обжалва в съда. До момента има изработени 28 областни карти и 3 варианта на Национална здравна карта. Те обаче нямат нищо общо с представените данни от областните карти”, подчерта д-р Минчева.

„Методиката беше толкова порочна, че сменяше нива на компетентност на лечебни заведения, което е недопустимо. Единствените от комисията за изработване на областна здравна карта във Велико Търново, които не я подписахме, бяхме от лекарския съюз. В един момент се оказва, че останалите членове са доволни от резултата. Обясняваме на заместник-кметовете на две от общините, че ако ситуацията продължи така, догодина лечебните заведения няма да могат да се издържат и ще бъдат затворени”, допълва зам.-председателят на съсловната организация д-р Марияна Кирилова.

Лекарите обясниха, че Законът за бюджета на Националната здравна каса също срещнал силен отпор по време на общественото обсъждане от представителите на БЛС.

„Нашето предложение беше вътрешно преразпределение на парите за осигуряване на повечето средства за извънболничната помощ. Излезе решение на Надзора на касата, с което се прави опит да се въведе служебно рамков договор, а това противоречи напълно на Закона за здравното осигуряване и единственият правилен път е да се работи с параметрите на рамковия договор от 2015 година. Едва след изчистване на цялата нормативна база и консенсусното й приемане от съсловната организация и обществото ще се стигне до изработването на нов рамков договор за следващия период”, посочи д-р Минчева.

Медиците са единодушни, че кризата в здравеопазването се обуславя от недобре обмислени решения за промени в системата.

„Големият порок идва оттам, че миналата година в здравното осигуряване се замени думата „заплащам” със „закупувам”. Тоест здравната каса вече не заплаща дейностите, които са извършили лечебните заведения, а закупува определен обем дейности. На пръв поглед това не изглежда сериозно, но не е така. Планувани са профилактични прегледи за 37% от пълнолетните пациенти, тоест ние можем да „продадем” на касата този процент, но в същото време продължаваме да сме задължени да прегледаме всички граждани. Ако някой дойде и не му направя преглед, търпя санкция, ако го направя, пък касата не го „купува” от мен, защото бюджетът не го позволява”, уточни д-р Христо Димитров, зам.-председател на РК на БЛС – Велико Търново. Той посочи като пример в недобре разпределените средства за извънболничната помощ прегледите за детското здравеопазване. За миналата година те са били 866 000 броя, а за тази са предвидени 2,3 милиона. „Раждаемостта намалява и на практика няма толкова деца, които да преглеждаме. Освен ако не се предвижда да има един огромен наплив на имигранти, чиито деца да преглеждаме. Иначе ние няма как да направим три пъти повече прегледи на деца, които касата и министърът гордо обявиха, че са „закупили”, заяви д-р Димитров. Според него това е начин да се затворят средства, които да не бъдат усвоени в първичната помощ, а да бъдат прелети в лекарства.

Медиците изразиха остра критика и по отношение на въвеждането на пръстов идентификатор. Това би довело до риск от злоупотреби, тъй като пациентът на практика няма да знае какво „отключва” с палеца си.

„При влизане в болница се попълват десетки страници формуляри. Точно в този момент той едва ли ще прочете всичко и ще се взира в дребния шрифт. Няма да знае какво ще се заплати касата с неговия идентификатор. По този начин нито се спестяват разходи, нито се намалява рискът от злоупотреби. Каквито и екзотични устройства да се сложат със съответните комисиони, няма да подобрим качеството на здравето”, смята още д-р Димитров.

Той съобщи, че заради сътресенията в сектора общопрактикуващите лекари в цялата страна ще проведат ефективен протест. Той ще се изразява в спиране на работа, а към тях ще се присъединят и други техни колеги.

Лекарите отново поискаха оставката на здравния министър и заявиха, че се чувстват обидени от изявленията му в медиите, в които д-р Петър Москов използвал непристойни квалификации по техен адрес.

Галина ГЕОРГИЕВА

2 коментара за “Джипитата в цялата страна ще спрат работа в знак на протест, искат оставката на здравния министър

 • 24.03.2016 в 14:20
  Permalink

  При семеен лекар.По спешност.Докторчето: „как се казваше синът ти“?, казвам му, като си мисля, че е свързано с моя проблем. Пише нещо на кампютъра. След 10 мин. ми дава нужният ми документ.“А данните за сина“? – а, току що синът ти „мина преглед“ при мен?? И това се извършва всекидневно от десетки недобросъвестни GP в страната – за наша сметка! Кражба 🙁 и забогатяване на десетки GP ! Затова няколко десетки GP-та се страхуват от част промените на министър д-р Москов !

  Отговор
 • 25.03.2016 в 8:49
  Permalink

  Типично по български. Щом някой си преследва интересите, другите веднага му напомнят за кирливите ризи. Затова само в българския казан в ада няма пазач!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *