Кампания „Успешно заедно“ стартира за бизнеса от Великотърновска област

95,817 МЛН. ЛВ. СА ВЛЕЗЛИ ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ОБЛАСТ ОТ РЕАЛИЗИРАНИ ЕВРОПРОЕКТИ В ОБЛАСТТА НА БИЗНЕСА И ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВОТО за предишния програмен период, съобщиха от Областния информационен център в старата столица.

65 компании и частни предприятия от различни браншове от региона са сключили общо 87 договора по старата Оперативна програма „Конкурентоспособност на българската икономика“ и са защитили успешно своите европейски проекти.

Най-много – 6,64 млн. лв., са усвоените средства от „Унипак“ Павликени по проект за повишаване конкурентоспособността и ефективността чрез внедряване на иновативно производство. От компанията са закупили нова поточна линия за офсетов печат, като половината от сумата е безвъзмездно европейско финансиране, а останалата – собствени средства. На втора позиция е търновското дружество „Мегапорт“ ООД с проект за 5,87 млн. лв., от който европейските пари също са около 3 млн. лв., а проектът е за внедряване на нови технологии в производствения процес. Третата позиция е за „Екстрапак“ ООД с проект за незамърсяващо и енергоспестяващо производство на рециклируеми продукти на стойност 5,58 млн. лв., като парите от Европа са 2,79 млн. лв.

ЗА БИЗНЕС ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПРОГРАМИ ОТ НОВИЯ ПЕРИОД МРЕЖАТА ОТ ОБЛАСТНИ ИНФОРМАЦИОННИ ЦЕНТРОВЕ СТАРТИРА НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ под надслов „Успешно заедно“, информираха още от търновския център.

Кампанията ще протече до 9 май и ще информира основно представители на бизнеса, но също и безработни и млади хора за новите оперативни програми. Това са „Иновации и конкурентоспособност“, чрез която компаниите директно могат да подобрят материалната си база. По нея за България до 2020 г. са предвидени 1,2 млрд. евро. Толкова са и парите от другата програма „Развитие на човешките ресурси“. От средата на тази година ще бъде отворена и трета програма на стойност 102 млн. лв., която е за иновации в малките и средни предприятия, обясни ръководителят на проекта за Областния информационен център Мариела Цонева.

Във Великотърновска област кампанията „Успешно заедно“ ще премине с партньорството на различните работодателски и браншови организации от региона, местните структури на управляващите органи на оперативните програми, Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия, Бюрото по труда във Велико Търново и кариерните центрове. Тя ще включва поредица от събития, като първото е насрочено за 29 март в хотел „Премиер“, където ще се проведе конференция на тема „Подпомагане на малкия и среден бизнес“. До 11 април са планирани поредица от срещи с местни бизнесмени, като целта е да се коментират техните виждания за опростяване достъпа до европейските структурни и инвестиционни фондове.

На 5 април в Областния информационен център има среща със студенти от специалностите „Финанси“ и „Маркетинг“ на ВТУ, а на 12 април центърът ще се включи в традиционната трудова борса във Велико Търново, за да популяризира актуалните възможности за финансиране от еврофондовете. В периода 18 – 28 април е т. нар. „седмица на бизнеса”, когато ще се предоставя информация на всички предприятия от областта, които имат интерес към конкретни процедури или предстоящи за отваряне. Планиран е и Ден на отворените врати, който по същество ще е посещение в няколко фирми, реализирали европроекти, за да се видят позитивните резултати. Освен това търновският център ще участва и в предстоящия Национален събор на овцевъдите от 6 до 8 май, където ще има открита приемна за представяне програмата за развитие на селските райони.

Заключителното събитие от кампанията – бизнесфорум изложение, ще е на 9 май. Дейността на Областния информационен център продължава до края на 2018 г. За целта е подписан договор за безвъзмездно финансиране на стойност 314 982 лв. Освен за издръжка на офиса тази сума е основно за организиране на информационни кампании, срещи и семинари.

Е. СВЕТОСЛАВОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *