Проектът „Никога не е късно” промени живота на десетки жертви на насилие

С готварство, народни танци, психологически и здравни семинари, походи и фотография десетки момичета, жертви на трафик и насилие, успяха да поемат по правилния път в живота. Всички тези дейности бяха част от проекта „Никога не е късно” на сдружение „Фортуна” и Община Велико Търново в Кризисния център на село Балван. Проектът бе с продължителност 10 месеца и с общ бюджет от 17 702 евро, отпуснати от Европа по програма за подкрепа на неправителствените организации в България.

„Очакванията ни бяха да успеем да изградим перспектива за адекватна реализация на момичетата. Да им помогнем да открият най-подходящата професия за тях”, заяви председателката на организацията и координатор на проекта д-р Петя Илиева. Тя обясни, че в рамките на проекта са проведени здравни семинари, касаещи женското здраве, психологични консултации, 100 часа по български народни танци, 80 часа готварство. Вследствие на това 3 от момичетата са избрали и приети да учат в специализирано училище по кулинария, три са се върнали в общообразователни училища, 4 са отново в семейна среда, а други 17 вече са открили своя път в живота.

„По време на 6-месечния им престой в Кризисния център се проведе проучване на потребностите, капацитета и желанията им за реализация. След това бяха организирани консултации за подпомагане избора им на подходяща професия и правилното им професионално ориентиране. Състояха се курсове по професионално обучение, които им дадоха добра основа”, обясни д-р Илиева.

В рамките на проекта момичетата участвали в тридневни походи до връх Безбог, прохода Беклемето и комплекса Перперикон, а заедно с доброволците от организацията и социалните работници те са разгледали и търновските исторически забележителности.

Председателката на „Фортуна” увери, че в бъдеще организацията отново ще кандидатства с такъв тип социален проект за подпомагане на жертвите на насилие.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *