Пилотен за страната проект “Усмивки за всички деца” стартира от Великотърновска област

ПИЛОТЕН ЗА СТРАНАТА ПРОЕКТ ЗА ДЕНТАЛНА ПРЕВЕНЦИЯ И ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА ДО 18-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ, които са със специфични потребности, ще стартира в община Велико Търново в края на месец април.

Инициатори на кампанията под наслов “Усмивки за всички деца” са зам.-председателят на Народното събрание Иван Иванов и колегата му от ПГ на „Реформаторския блок” д-р Валентин Павлов, който е член на Парламентарната здравна комисия.

Двамата се срещнаха с кмета на старата столица инж. Даниел Панов и шефката на социалната дирекция в търновското кметство Росица Димитрова. На срещата бе договорено всички директори на социални заведения в общината съвместно с РЗИ да представят справка за това колко дечица с увреждания има в областта, така че те да бъдат обхванати от кампанията. За целта мобилен дентален кабинет ще прави безплатни прегледи на място, а лечението ще се извършва на по-късен етап от специалисти, които също ще посетят на място пациентите. Те ще бъдат лекувани под упойка заради специфичните си потребности, като след това ще получат подаръци във вид на комплекти за орална хигиена.

САМО В ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ИМА 32 ОБЕКТА ЗА СОЦИАЛНИ УСЛУГИ, ОТ ТЯХ ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИНАТА СА ЗА ДЕЦА до 18-годишна възраст, стана ясно по време на срещата. Великотърновска област е избрана за пилотна тъкмо заради големия брой и разнообразието от предлаганите социални грижи, обясни д-р Павлов и уточни, че при успех кампанията „Усмивки за всички деца“ ще се приложи и в други райони на страната.

Освен депутат Валентин Павлов е и собственик на Дентални клиники “ЕО дент”, които са единствените в България за лечение на деца със специфични потребности.

Е. СВЕТОСЛАВОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.