Парк в малтийския град Таршин носи името на старата столица

ПАРКОВА ЗОНА, КОЯТО НОСИ ИМЕТО НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО, Е ИЗГРАДЕНА В МАЛТИЙСКИЯ ГРАД ТАРШИН, който е побратимен със старата столица. Алеята е създадена от българи и с материали от България. В скоро време на видно място в нея ще бъде поставена и мемориална плоча, свидетелстваща за партньорството. Това е информирал кметът на Таршин Пол Фаруджа, който бе сред официалните гости на празника на болярския град миналата седмица. Освен него за празника във Велико Търново са гостували международни делегации от Унгария, Русия, Турция, Македония, Китай и Виетнам. По време на срещата им с кмета Даниел Панов бе очертан пътят на развитие на международните отношения на старата столица с побратимените градове от съответните държави.

Гостите от Китай са отправили покана кметът Даниел Панов да посети град Сиан, а Велико Търново да стане част от международната инициатива „Икономически пояс – Пътят на коприната”, чиято цел е да насърчи икономическите и търговските връзки.

Сред гостите на 22 март бяха също кметът на район Зугло в Будапеща Гергей Карачон и председателят на Българското републиканско самоуправление Данчо Мусев.

Зугло и Велико Търново са побратимени, а общинските администрации заедно с български и унгарски музеи работят по общия проект „По пътя на българските градинари”. По него се предвижда обстойно проучване на историята на българската диаспора в Унгария и създаване на общи туристически маршрути.

Заместник-кметът на Бурса Аблудах Карадаа предвождаше турската делегация, която уважи тържествата по случай 22 март. На срещата той е получил уверение, че предстои монтирането на трите детски площадки, дарени от Бурса на Велико Търново.

Е. СВЕТОСЛАВОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *