Националният форум „Дни на кариерата“ среща студенти с работодатели

ВЕЛИКО ТЪРНОВО. СТОТИЦИ СТУДЕНТИ ПОСЕТИХА ЩАНДОВЕТЕ НА ФОРУМА „НАЦИОНАЛНИ ДНИ НА КАРИЕРАТА – ДОБРА КАРИЕРА, ДОБЪР ЖИВОТ“, който започна вчера във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. 22 фирми от различни сфери – банки, застрахователи, фирми от сферата на услугите, хранителната индустрия, туризма, участват в инициативата, която се провежда във великотърновското висше училище.

„Всеки шести студент, който е посетил Националните дни на кариерата, си е тръгнал оттук с предложение за работа или участие в стажантска програма. През годините 35 000 души са започнали кариера след нашите форуми, но не само това е важното, защото нашата цел не е непременно да намерим работа на завършващи висшисти. Нашата цел е студентите да опознаят пазара на труда, преди да завършат, защото нашите наблюдения са, че младите хора живеят с мисълта, че учат за безработни, а всъщност бизнесът търси със зъби и нокти квалифицирани кадри“, каза при официалното откриване Светлозар Петров, управител на „Джобтайгър” и основен организатор на форума. Той подчерта още, че точно тук момчетата и момичетата могат да разберат какво се изисква от тях, за да си намерят добра кариера и в неформална обстановка да направят първите си срещи с бъдещи работодатели.

„За университета също е важно да чуе изискванията на работодателите. А вие, студентите, сте тези, които трябва да изисквате от нас да променим учебните планове така, че те да ви подготвят за тези изисквания. Не учете просто английски език, а ставайте специалисти“, каза и ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов, който заяви, че университетът има капацитет за повече от 1000 работни места за студентите си, но за някои от тях се изисква специфична квалификация.

karieri start (1)Управителят на „Джобтайгър” Светлозар Петров е новият член на Съвета на настоятелите на Великотърновския университет, съобщи още ректорът на висшето училище проф. Христо Бонджолов. Заради дългогодишното сътрудничество с вуза той вчера е бил утвърден като настоятел.

Областният управител Пенчо Пенчев, председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов, зам.-кметът проф. Георги Камарашев, общински съветници и много студенти присъстваха вчера на откриването на форума, чийто генерален спонсор е „Нестле България”.

СВИЩОВ. Най-големият форум за студентски стаж и кариера в България – „Национални дни на кариерата – Добра Кариера, Добър Живот” 2016 ще даде възможности на студентите от Стопанска академия „Димитър А. Ценов” – Свищов, да се срещнат с представители на 21 компании.

Деветото за Стопанска академия издание на „Национални дни на кариерата” ще се проведе на 30 март в коктейлклуб „Салве” (до Ректората), а още на 29 март от 13.00 часа в аудитория 10 ще стартира така нареченото „предварително обучение”, в което ще вземат участие HR специалисти от JobTiger и служители от Академичен център за кариерно консултиране и връзки с обществеността. По време на форума студентите ще имат възможност да се срещнат с потенциални работодатели от различни сектори и да се запознаят на място с предлаганите от тях стажантски програми и свободни работни места, а компаниите ще могат да се свържат с амбициозни студенти, които търсят сериозна кариерна реализация. По традиция в рамките на форума ще бъдат организирани специализирани „работилници” (уъркшопи), където студентите ще имат възможност да се запознаят в детайли с подготовката на автобиография и мотивационно писмо, да получат важни съвети за поведението си по време на интервю за работа.

„Фирмите, които ще бъдат представени в Стопанска академия, ще заинтригуват студентите”, обеща зам.-ректорът доц. Николай Нинов. Той подчерта, че за участие във форума са поканени и зрелостниците на всички средни училища в Свищов. Зам.-кметът Анелия Димитрова изрази готовността на общината да подкрепи инициативата, която широко отваря вратите за кариерната реализация на младите хора.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *