11 четения

РЗИ и училищата обединяват усилия срещу заболеваемостта от туберкулоза

Съвместни усилия за превенция от туберкулоза предприеха експертите от Регионалната здравна инспекция, училищата и младежки клубове в областта. Кампанията стартира на 21 март по повод Световния ден за борба с инфекциозното заболяване и ще продължи в рамките на месец. Тя ще премине под мотото „Обединени в борбата срещу туберкулозата” в подкрепа на новата 20-годишна стратегия на Световната здравна асамблея.

Във Великотърновска област се отчита тенденция за намаляване на заболеваемостта от туберкулоза, информира д-р Красимира Петрова, началник на отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето”. Тя посочи, че от 2008 година до днес болните от инфекциозното заболяване са двойно по-малко. „През 2015 година в Специализираната болница по белодробни заболявания във Велико Търново са лекувани 149 души, 37 са новооткрити, като преобладават заболелите жени”, обясни д-р Петрова. В рамките на информационната кампания от РЗИ вече са организирали интерактивни обучения в повечето училища в областта.

Информация за превенцията от болестта е представена и сред ромското население в региона – Златарица, Павликени и Стражица. Координаторът на центъра за междуетнически диалог „Амалипе” Иван Тодоров обясни, че освен с децата е работено и с техните родители. „Основният проблем при малцинствата е безхаберието на родителите. Затова беше толкова важно да обясним жизненоважното значение на личната и обществената хигиена”, заяви той.

Д-р Ани Ангелова, главен експерт в отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето”, обясни, че най-важно е лечението да се проведе навреме. Ако бъде отложено или прекъснато, то се оскъпява и удължава. „Нормалното лечение продължава 6 месеца. Когато обаче не се приложи в срок, може да продължи до 3 години, освен това се увеличава рискът от създаване на резистентни щамове на туберкулозата”, уточни тя.

Симптомите на болестта са кашляне, отделяне на храчки, които постепенно са премесени с кръв, задух, болки в гръдния кош, липса на апетит, отслабване.

По-рано вчера младежите от БЧК, клуб „Живей” и градският парламент раздаваха във Велико Търново информационни брошури за заболяването.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!