Гигантът „Олива“ вдига нова база за белен слънчоглед на 3 дка

Фабриката за сурово масло в Полски Тръмбеш ще търси още 36 работници на три смени за мащабна инвестиция

 

ВЪЗРОДЕНАТА ПРЕДИ НЯКОЛКО ГОДИНИ МАСЛОБОЙНА В ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ ОТ ГИГАНТА „ОЛИВА“ ще строи нова база за производство на белени слънчогледови ядки. Инвестиционното намерение е в начален стадий и засега за пари не можем да говорим, каза производственият директор Иво Иванов. Инвестицията за отваряне на съсипаната от предишни собственици фабрика за сурово масло бе за 25 млн. евро от Европейската банка за развитие. Предприятието отвори врати преди три години, а след това за директор бе назначен португалецът Карло Матуш, който бе „откраднат“ от дружеството от Румъния, където вече бе построил такъв завод. 34-годишният инженер-химик от години е гражданин на света и преди да дойде в Полски Тръмбеш, бе показал уменията си в румънския град Лехлиу Гара, където е вдигнал на гола поляна тамошната маслобойна на световната компания „Прийо“.

OLIVA
Възродената маслобойна

НОВАТА ПРОИЗВОДСТВЕНА БАЗА НА БЪЛГАРСКАТА ФИРМА „ОЛИВА” АД ЩЕ БЪДЕ ВЪРХУ 3 дка собствен терен на дружеството в Полски Тръмбеш. За обслужване на непрекъснатия производствен процес ще са нужни още 36 души, които да работят на 3 смени по 8 часа, се казва в инвестиционното уведомление на компанията до общината. Капацитетът на новото производство ще бъде 8 тона на час суровина, или 4 тона на час готова продукция. Сега във фирмата работят над 100 души.

„…Технологията за преработка на семената, от които се извлича сурово масло, е най-модерната в света. Техниката е белгийска. Семките се делят по големина, люспите се белят и от част от тях се прави пара, която се ползва в производството и намалява с над 50% разходите. Големите семки се пласират за консумация, от останалото правим пелети. Рафинирането на маслото се извършва на други места и най-вече отива за износ“, казва Карло Матуш.

ПРИ НОВОТО СТРОИТЕЛСТВО ПРОМЕНИ В ТЕХНИЧЕСКАТА ИНФРАСТРУКТУРА НЯМА ДА ИМА. Няма да се ползват взривове, а дълбочината няма да надвишава два метра от нивото на прилежащия терен. Базата ще бъде от две сгради. Едната върху 3 дка ще бъде едноетажна. Там ще бъдат поточните линии и складовата база за готовата продукция, работилница, лаборатория, компресорно, главно елтабло и санитарните помещения. Ще се прави и двуетажна офис сграда върху 180 кв. м, долепена до производствената и свързана с нея. За новото строителство „Олива“ има ПУП, а трайното му използване е за хранително-вкусовата промишленост. Компанията уверява, че няма да се ползва твърдо гориво и няма да има вредни емисии. На площадката няма да се съхраняват химически вещества, а ще се използват само органични суровини – слънчогледови семена.

Н. ГЕОРГИЕВА

One thought on “Гигантът „Олива“ вдига нова база за белен слънчоглед на 3 дка

  • 02.03.2017 в 23:11
    Permalink

    А дали ще си построят и паркинг за тировете който пречат постоянно на движението и в двете ленти на пътя?

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.