Енергийна добавка за кокошки и суровина за Турция правят в Куцина

В цеха за преработка на маслени утайки ще увеличават производството с още два реактора

 

KUZINA OLIO 1
Трима от работниците, които бяха на смяна в цеха

ЦЕХЪТ ЗА ПРЕРАБОТКА НА МАСЛЕНИ УТАЙКИ ОТ РАФИНЕРИИТЕ У НАС В КУЦИНА ЩЕ РАЗШИРЯВА ПРОИЗВОДСТВОТО СИ с монтаж на още два реактора и така месечната продукция ще стане около 150 тона инвестиция, обяви главният инженер Костадин Бурнев. Той има опит в бранша, тъй като 18 г. е работил във фабриката за олио в Полски Тръмбеш и после няколко в бонбонената фабрика в Горна Оряховица. След това среща собствениците на фирмата „Дюк Доминион Ком“ Мирослав Казаков и Василий Бережиани и започва работа при тях. Българинът и грузинецът от няколко години успяват да намерят ниша с производството на маслени, хидратни, перлитни и други утайки, които се отделят от рафинериите, след като се направи олио. Преди години съдружниците купуват от общината в Полски Тръмбеш бившия дърводелски цех в Куцина и първо искат да правят биодизел, но това начинание по една или друга причина не потръгва. След това намират ниша за преработка на страничните продукти след рафинирането.

KUZINA OLIO 2
Предприятието си има и собствен транспорт

ВЕЧЕ НЯКОЛКО ГОДИНИ В СЕЛОТО СЕ ПРОИЗВЕЖДАТ ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ ЗА фуражната промишленост в България и отделно суровина за химическата промишленост, която се изнася основно в Турция и може да се използва за производството на сапуни. Енергийната добавка за родните кокошки се ползва във всички птицеферми и според възрастта се слага различен процент, който започва от три нагоре. Добавката е във вид на олио, а продукцията от този цех излиза от реакторите след преработка между 4 и 12 часа. После се товари в контейнери или в автоцистерни и поема за клиентите. В района най-сериозен клиент е „Хайпро“ край Павликени.

Площадката в никакъв случай не е аптека, защото всички знаем какво става вкъщи, ако разлеем олио, и как се чисти, казва с усмивка инж. Бурнев. В базата има два реактора и работят 10 души. Предвижда се да се пуснат още два, които вече са купени, и това да даде работа на още хора и да увеличи продукцията. Малкото предприятие си има и собствен транспорт от едно малко тракторче за вътрешна употреба.

Н. ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *