6 четения

Започват предпроектните проучвания за интегриран градски транспорт във В. Търново

Кметът на община Велико Търново Даниел Панов и екип от консултанти очертаха насоките на проекта за интегриран градски транспорт в старопрестолния град, който предстои да бъде изработен. Идейната концепция е част от одобрената инвестиционна програма на общината по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014 – 2020. Максималната стойност на безвъзмездна финансова помощ, която Велико Търново може да получи, е в размер на 10,8 милиона лева.

С работната среща бе поставено началото на шестмесечните предпроектни проучвания. Консултантският екип е съставен от утвърдени експерти в сферата на транспортното планиране, видовете подвижен състав, финансите и държавното подпомагане.

Няколко основни приоритета бяха определени по време на дискусията. Първата насока, по която ще се работи, е внедряването на съвременни електрически автобуси в системата на обществените превози.

Изграждане на паркинги и пешеходни надлези на различни места във Велико Търново, рехабилитация на уличната мрежа и кръстовищата, по която се движи масовият градски транспорт, осъвременяване на транспортната схема и интегрирането на съвременна система за информация и контрол са другите приоритети.

Експертите ще направят обстойна оценка на автобусите, които се движат във Велико Търново, маршрутите и пътникопотока, както и правен анализ на договорите, по силата на които се осъществяват обществените превози. Заместник-кметът проф. Георги Камарашев разведе консултантите из старопрестолния град, като ги запозна с особеностите на транспортната схема, специфичния терен и местата, където могат да бъдат изградени паркинги.

 

Един коментар за “Започват предпроектните проучвания за интегриран градски транспорт във В. Търново

  • 30.03.2016 в 13:39
    Permalink

    Ама дума не казват защо тайно бе размонтирана зарядната станция за електрическите автобуси до Старческия дом. То бяха хвалби, то беше чудо.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!