Назиф Кадир, заместник-кмет на община Полски Тръмбеш: „И без ДПС успях да докажа, че хората ценят моята личност“

Назиф Кадир е бивш футболист и треньор, известен в тези среди като Шейлата. За втори мандат той е заместник-кмет на община Полски Тръмбеш, но на последните избори участва в битката от НДПС, а не от ДПС. Сега е единствен заместник на кмета Георги Чакъров, който не си назначи втори заместник. Назад във времето, може би до 8 клас, Назиф се е казвал Наско Костадинов и доста хора все още го наричат така, по-скоро на шега.

44-годишният Назиф Кадир отговаря за младежта и спорта. За първите четири години успя да раздвижи спортния дух на младежите, както бе обещал. Той е дипломиран икономист. Бил е треньор на футболен клуб „Бенковски“ в Бяла, а после е бил треньор на ФК „Локомотив“ Горна Оряховица. Играл в Израел, бил е състезател в български тимове, сред които и великотърновския „Етър“. Отказва се от футболната кариера и се завръща в родното си село Петко Каравелово. Отворил магазин за хранителни стоки, но изненадващо бил поканен в общинската управа на Полски Тръмбеш и приел.

Сега магазина управлява съпругата му Айлян. Дъщерята Гюляй е в 9 клас и учи в СОУ “Емилиян Станев“ във В. Търново. Синът Юсмен е студент във ВТУ и учи стопанско управление.

 

Шейлата във вихъра си на терена  Сн. авторката и Фейсбук
Шейлата във вихъра си на терена
Сн. авторката и Фейсбук

– Г-н Кадир, за втори мандат сте заместник-кмет на общината. Но сега сте сам и от друга партия…

– Сам съм, но това не значи, че нося две дини под една мишница. Вярно е, че отговорността е много по-голяма, защото имам повече работа. Но ние сме прекрасен екип и аз не се оплаквам.

– Пък и имате опит от първите четири години в кметската администрация. На какво всъщност ви научиха те?

– Научих се на бързо изпълнение на поставените задачи и да не оставям днешната работа за утре. Научих да чета законите и нормативната база. Оказа се, че никак не е лесно и трябва да се реагира оперативно и бързо на проблемите.

– На сърце и душа на Шейлата е спортният календар и организирането на мероприятията. За тази година са предвидени около 40 000 лв. за спортни дейности. Ще има ли изненади за хората от общината?

– Винаги съм искал младите да се върнат към спорта, защото той създава човешки добродетели, като приятелство, екипност, доброта и т.н. За тази година парите са 37 000 лв., но имаме заложени още 5900 лв., така че стават над 40 000 лв. Отделили сме ресурс от 2000 лв. за атракцията на годината

 

ПАРАОЛИМПИЙСКИ ТУРНИР В ЦЕНТЪРА „АЗ МОГА”

 

Това ще се прави за пръв път и е състезания за хора с увреждания в модерната база на Георги и Виолета Трифонови. Вероятно ще има участие на около 30 – 40 души от страната, но дисциплините ще си определят те самите. В нашия спортен календар това събитие е за юни.

– Миналата есен на площада в града се откри модерна спортна база. Как се използва тя?

– Това изкуствено спортно игрище е отворено по цял ден за децата, но ходят и възрастни и е пълно. След училище децата играят предимно футбол. По-големите играят тенис на корт. Самият аз не съм ходил да ритам, макар от доста време много да ми се иска. Сериозни проблеми обаче нямаме, но лошото е, че утвърдени футболни центрове като Раданово и Петко Каравелово в момента нямат отбори. Не е свързано с пари, а с липса на играчи, защото повече млади са на гурбет в чужбина. По-малките пък не проявяват интерес, но правим всичко възможно да ги мотивираме и да възродим отборите „Вихър“ и „Удар“.

– Най-голямата мечта и болка на Назиф Кадир за този мандат във властта?

– Ами те станаха… исторически! Свързано е с живота на хората в Петко Каравелово и това е извън спорта. Става въпрос за спрения преди няколко години спечелен от общината инфраструктурен проект за канализацията. Половината село гази кал и вода, хората са на гурбет, инвестират в луксозни къщи, децата им са тук и се учат отлично, но улиците са в окаяно положение. Ние спечелихме този проект, той стартира, но после държавата го спря. Общината в лицето на кмета е отделила 50 000 лв. за проектиране на пречиствателна станция, искаме да имаме готов идеен проект и ще кандидатстваме отново, като отворят различните мерки за европейски програми.

– Няма как да не попитам какво мисли Назиф Кадир за разцеплението на ДПС като бивш член на тази партия?

– Лично аз го очаквах. Създаването на ДОСТ, което от турски значи „приятел”, не бе изненада за доста хора. Точно заради това аз се отделих от ДПС навреме и се включих в НДПС. Исках и успях да докажа на ДПС, че и без тази партия хората ценят личността на Назиф Кадир.

Нели СУКОВА

One thought on “Назиф Кадир, заместник-кмет на община Полски Тръмбеш: „И без ДПС успях да докажа, че хората ценят моята личност“

  • 30.03.2016 в 18:11
    Permalink

    Много смело, Шейла, браво и напред !

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.