Почетоха паметта на Добри Динев една година след смъртта му

На 7 март 2015 г. България и светът бяха обиколени от трагичната новина – на 67 години в Монреал си отиде от света големият българин – плувецът маратонец Добри Динев. За гражданите и обществеността на няколко града в страната, в това число и Полски Тръмбеш, името и делата на Добри имат особено голямо значение. Да почетат паметта и делото му година след смъртта му, в плувния комплекс, който се казва „Добри Динев”, се събраха признателни граждани, негови ученици и общественици, които поставиха цветя и венци пред паметника на прочутия българин, поставен преди месеци в Полски Тръмбеш.

За делото на Добри – великан като българин, великан като спортист, както вярно го определя друг голям български спортист – плувец, спомени и думи на признателност изказа председателят на плувния клуб в Полски Тръмбеш от онези години инж. Киро Маринов.

„Това е човекът, който, без да помисли за собствения си живот, през 1978 г. при обръщането на понтонния мост при Белослав първи се хвърли в ледената вода и успя да спаси от явна смърт 43-ма давещи се хора, за което бе удостоен от Държавния съвет на НРБ с орден „За гражданска заслуга и доблест” – Първа степен“. Така започва статията на нашия съгражданин Рачо Илиев във в. „Посоки” от 9.02.1985 г.

От края на 1984 г. до август 1987 г. с присъщата му упоритост и професионализъм Добри Динев е направил така, че градът да стане плувен център от национален мащаб. В плувния комплекс през 1985 г. Добри поставя два от най-силните си рекорди в стил „Делфин” – 50 км за 20 ч., 9 мин и 17 сек., и преплувани за 24 часа 54 км и 125 м. Тези рекорди, записани в книгата на Гинес, и до днес не са подобрени.

Дълги години след това юноши и девойки от П. Тръмбеш са гръбнакът на много окръжни и клубни отбори, а някои от тях, като Антония Ангелова, Евелина Кръстева, Мартин Нейков, Николай Златев, Кънчо Владимиров и други, са били гордостта на града в плувния спорт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *