След дъжд по улиците на В. Търново тръгват реки. Защо?

Възел „Качица“ сгрешен при проектирането, по ул. „Краков” няма отводняване

 

канализацията на велико търново е предвидена за двойно по-малко хора и сгради, Липсата на достатъчно шахти, найлоновите торбички и инженерни гафове са причина при всеки дъжд да тръгват реки и да наводняват града.

Това е мнението на експерти по ВиК, които категорично осъдиха бетонирането на повечето шахти, което изненадващо бе предприето в старата столица. За да икономисат средства, фирмите, изпълнители по ремонтите, наливат бетон в част от отводнителните съоръжения и оставят много малко място за отток на водата. Така бе направено на „Беляковско шосе“ и по улица „П. Яворов“.

Струващият 10 млн. лв. пътен възел „Качица” става „плавателен”, когато по него се изсипват водите, които се събират по ул. „Краков”. Незнайно защо стръмната отсечка е проектирана и изпълнена така, че по нея има само една-единствена шахта, обясняват експерти. Наскоро и бившия главен инженер на ВиК Николай Владков изтъкна, че „Краков“ е правена набързо преди осем години и не е реализирано отводняване. Същевременно целият воден поток се концентрира тук, идвайки по запълнените с бетон шахти на „Беляковско шосе“, и поема надолу към възела. На самото пътно съоръжение има шахти, но те вече не могат да поемат целия този дебит и логично потъва във вода.

Отводняването и шахтите са огромен проблем и за цялата стара част, кварталите „Картала”, „Акация” и самия център на града. Системата е проектирана за капацитет на Велико Търново от около 50 хил. човека, но през годините населението и сградите са станали двойно повече. Инвестициите в нова ВиК мрежа пък станаха едва с приключилия първи воден проект, който обаче обхвана само централната част и не реши проблемите в северните и южните райони.

Според експертите друга голяма пречка са замърсяването и най-вече найлоновите торбички и опаковките. „Даже обикновено пликче е в състояние да запуши цяла шахта. 80 на сто от задръстените съоръжения са именно с торбички”, обясняват специалистите.

СПЕЦИФИКАТА НА ГРАДА И ТЕРАСОВИДНОТО МУ РАЗПОЛОЖЕНИЕ СЪЩО СА ГОЛЯМ ФАКТОР ЗА СВОЕОБРАЗНИТЕ РЕКИ, КОИТО ТРЪГВАТ ОТ СЕВЕР КЪМ ЦЕНТЪРА.

Според експертите тепърва във Велико Търново трябва да се акцентира върху оформянето на нова отводнителна система и направата на повече шахти, които да поемат дебита. Край самите бордюри пък е възможно да се вкопаят специални улеи, които помагат за нормалното оттичане на водата и я насочват към каналите. Това обаче е въпрос на общинска политика, тъй като трасетата са публична общинска собственост и техен стопанин е общината.

Безразборното строителство, което се ширеше доскоро, също е голям проблем. За да реализират бързи печалби, предприемачите вдигат сгради без вертикална планировка и отводнителни системи. Тук също кметството трябва да си влезе в ролята на контролен орган, да не допуска и да санкционира строежите, които не отговарят на нормите, но въпреки това се експлоатират и разпродават.

Стилян НАЙДЕНОВ

One thought on “След дъжд по улиците на В. Търново тръгват реки. Защо?

  • 30.03.2016 в 14:04
    Permalink

    Лъжат за „Краков“ и „Беляковско шосе“!!!!! Нали има „зелен остров“ който разделя бул.“България“ на две ленти и водата която идва от „Беляковско шосе“ няма как да премине освен ако не е цунами!!!!! Гигантско цунами!!!!! А и „Беляковско шосе“ е по-надолу(по наклона на бул.България“ от връзката на ул,“Краков“ с бул.“България“!!!! Водата просто продължава по бул.“България“ и надолуууууууу ….. към Пазара!!!!! Г-н Владков да отиде и да види какво е разположението на двете улици преди да говори глупости или ако не е той – който е казал тази глупост!!! Но че някой не си е свършил работата е ВЯРНО!!!! След силен дъжд – Търново става плавателен 😀 …..

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.