13 четения

Търговци на ножове и чорапи превзеха Велико Търново

Амбулантна търговия се вихри навсякъде по улиците на областния център ОТ Търговци на ножове, часовници, чорапи, бельо и сутиени. Десетина души всекидневно обикалят старата столица и предлагат продукцията си. С видимо измъчен вид те приканват местните да купят изделия със съмнително качество и активно се пазарят, докато я продадат. Част от продавачите обхождат заведенията, а други се разполагат в близост до централните автобусни спирки и здравните заведения.

Общинарите от старата столица се оказаха безсилни в битката с амбулантите търговци и се надяват на помощ от МВР. Полицейската намеса обаче също не е особено ефективна, тъй като, видят ли патрулен автомобил, мургавите продавачи мигновено прибират стоката си изчезват.

Само за година проверките на длъжностните лица установиха над 400 случая на търговия без съответните разрешителни, която тече по тротоари, автобусни спирки и площади. Уличните магазинери нито плащат такси за ползваната общинска площ, която е по 4 лева на квадратен метър, нито стоката им има всички необходими сертификати. От кметския отдел „Общинска икономика” пишат редица предписания, но търговците не им обръщат внимание. Десетките наложени глоби между 200 и 2000 лева, в зависимост от това колко пъти е хванат даден търговец, пък се оказват несъбираеми. Уличните продавачи стават неоткриваеми, за да получат поканите си за доброволно изпълнение на задължението. Когато се стигне до принудително събиране чрез изпълнителен лист, търговецът се оказва без имущество, което да покрие вземането на общината.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!