72-годишна Майка Тереза работи като медицинска сестра в Павел

Иванка Захариева се грижи за хората в селото денонощно. В олющения здравен пункт идват доценти кардиолози от Плевен

 

ВСИЧКИ В ПАВЕЛ Я НАРИЧАТ МАЙКА ТЕРЕЗА. ТЯ Е НА 72 ГОДИНИ И ЦЯЛ ЖИВОТ Е БИЛА МЕДИЦИНСКА СЕСТРА. Сега пак е такава въпреки годините си и работи за джипито, което се помещава в бившия родилен дом в селото. Сградата днес е само здравна служба и e в окаяно състояние. Иванка Захариева навремето обаче е родила сина си тук, а бебета от целия район са се появявали на бял свят в същия родилен дом. Това било през 1967 г. и години след това, но при големия демографски срив родилният дом на втория етаж бил затворен. Сградата е строена през 1946 г. и има нужда от ремонт, а хората в Павел се надяват общината да намери малко пари за тяхната здравна служба.

КОЛКОТО И НЕВЕРОЯТНО ДА ЗВУЧИ, В ПАВЕЛ ИДВАТ ДОЦЕНТИ КАРДИОЛОЗИ ОТ ПЛЕВЕН да преглеждат хората. Иванка и Иван Ценликови са от Медицинската академия в града и посещават практиката на джипито вече няколко години със своя техника, разказва Иванка Захариева.

MAIKA TEREZA PAVEL
Първата на долния ред от ляво надясно е Иванка Захариева

Неуморната медсестра е завършила през 1965 г. във Велико Търново във възродения едва сега филиал за медсестри. Родена е в Алеково и до пенсионирането си на 55 г. е работила в болницата в Свищов. Съпругът й е от Павел, а първото й работно място е било в Страхилово. Към края на трудовия си стаж е била старша сестра в инфекциозно отделение, за да има повече време за семейството. През 2012 г. съпругът й Захари починал и тя останала сама в неговата къща в Павел. Тогава личната лекарка д-р Нейкова й предложила да работи за нея и пенсионерката се съгласила. Не само защото е с мизерна пенсия, а защото е жизнена и може да помага на хората. Днес с парите от починалия си съпруг тя получава 277 лв.

„…Докторката ме извади от стреса, започнах своята втора младост. Вече четвърта година се чувствам отново на поста си и полезна за хората в Павел. Водя се на четири часа на минимална заплата”, разказва Ваня. Тя показва своята златна значка от здравното министерство и дипломата си, които пази в здравната служба. Гордее се и с книга за болницата в Свищов, в която също присъства с черно-бяла снимка, когато е била млада. И днес г-жа Захариева е пъргава, подвижна, няма болежки и не пие лекарства. Ходи пеша из селото и има медицинска чанта през рамо с всички нужни лекарства и медикаменти. Освен това си има компютър у дома, има Фейсбук и поддържа контакти с близки и познати. Има си и имейл. Ползва обаче основно компютъра за информация за различни лекарства, за да бъде в час и да дава съвети на пациентите си, информира се и за различни болести в мрежата.

 

СЛАГА СИСТЕМИ НА СТАРИ ДЪРВЕНИ ЗАКАЧАЛКИ

 

Медсестрата пред сградата, която се нуждае от ремонт
Медсестрата пред сградата, която се нуждае от ремонт

ЗА УЛЕСНЕНИЕ НА ХОРАТА ТЯ ГИ НАКАРАЛА ДА ИЗВАДЯТ СТАРИТЕ ВЪРТЯЩИ СЕ ДЪРВЕНИ ЗАКАЧАЛКИ, каквито има в почти всяка селска къща. Използва ги за закачване на системите. Освен това не отказва на никого помощ дори през нощта и въпреки страха, че е сама жена. Наскоро спасила съселянка с уртикария с инжекция урбазон. Ако не била спешната намеса на Майка Тереза, изходът за жената можело да бъде фатален, тъй като в такива случаи трябва да се реагира светкавично и няма време за линейка. Това се случило в полунощ и жената отишла у Захариева, която си има подръка спешната чанта за такива ситуации. Всъщност тя казва, че целият й живот е в тази спешна чанта, както я нарича, защото в нея носи всичко за първа помощ.

„…Какво правя в лечебницата ли? Работя в амбулаторията, правя инжекции по домовете, включвам системи на закачалките за улеснение. Ако някой няма закачалка, слагам банките на прозорци и греди и включвам системите, след като д-р Магдалена Нейкова ми ги назначи. Държа да напишете нейното име и че работя с нея. Практиката й е в Петко Каравелово, но идва и тук. Тя е специалист по вътрешни и кожни болести и е много ерудирана”, разказва Иванка Захариева. И казва, че е щастлива, защото хората я обичат и разчитат на нея.

 

ОБУЧАВАНА ПО РУСКАТА СИСТЕМАТА „СЕМАШКО”

 

ИВАНКА ЗАХАРИЕВА Е БИЛА 50 ГОДИНИ МЕДИЦИНСКА СЕСТРА И Е ОБУЧАВАНА ПО РУСКАТА СИСТЕМА „СЕМАШКО“. Това означавало строг ред в болницата. Визитациите били под строй и много сериозни. “…В оная система лекарствата бяха почти безплатни, оборудването на болниците беше добро. Аз като старша съм получавала чували със спринцовки, а сега дори това нямат. На мен докторката ми купува спринцовки или пък болните си купуват“, споделя още жената в бяла престилка. Днешната реформа в здравеопазването тя не харесва, защото е хаотична. За днешното заплащане на медицинските сестри тя казва, че е смешно и е срамота за държавата. Според нея медицинските сестри трябва да получават поне 1000 лева. „…Сестрата трябва да е до доктора, тя е човекът, който трябва да гледа винаги лицето на пациента, защото то говори много…“, съветва още Иванка Захариева.

Нели ГЕОРГИЕВА

 

One thought on “72-годишна Майка Тереза работи като медицинска сестра в Павел

  • 31.03.2016 в 8:49
    Permalink

    Браво на тази жена.Тя е истински герой на новото от старото време .Да е жива и здрава

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *