5 четения

Април – типично променлив, с валежи над обичайното

Астрономическа справка:

В началото на месеца Слънцето изгрява в 7 ч. и 9 мин. и залязва в 19 ч. и 53 мин. Продължителността на деня е 12 ч. и 44 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 6 ч. и 22 мин. и залязва в 20 ч. и 26 мин. Продължителността на деня е 14 ч. и 4 мин.

Фазите на Луната през месеца са: 7.04 – новолуние, 14.04 – първа четвърт, 22.04 – пълнолуние, 30.04 – последна четвърт.

Климатична справка:

Април е типичен пролетен месец. Температурите се повишават значително. Броят на слънчевите дни се увеличава. Понякога при студени нахлувания от север вали сняг, а минималните температури се понижават под нулата. Опасност от слани съществува през целия месец. При интензивни затопляния се достигат летни температури – до 30-34 гр. През втората половина на месеца зачестяват гръмотевичните бури.

Прогноза:

Тази година през април се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 11 и 13 гр., по Черноморието и във високите полета – между 9 и 11, а за планините – от минус 5 до 2. Най-ниските температури през април ще са между минус 2 и 3 гр., а най-високите – между 25 и 30.

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която за равнините е между 40 и 70 л/ кв.м, в планинските райони – между 60 и 100 л/кв.м.

През първото десетдневие температурите ще бъдат по-високи от обичайните. Ще преобладава слънчево време, с по-значителни увеличения на облачността към 3 – 5 април, когато на места ще превали и прегърми. В края на десетдневието динамиката на атмосферните процеси ще се увеличи. Облачността над страната ще е значителна и на много места ще има валежи, в отделни райони интензивни. Температурите ще се понижат.

През второто десетдневие температурите ще бъдат близки до обичайните. През повечето дни облачността ще е значителна и ще има валежи, на места значителни. Най-голяма вероятност за превалявания има около 12, 15 и 17 април.

През третото десетдневие ще се запази тенденцията на динамично време, с условия за чести превалявания. Съществена промяна на температурите не се очаква.

 

Красимир Стоев – синоптик в НИМХ-БАН

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!