Отмениха 1000 лв. глоба на 70-годишен за двойно гласуване на последния вот

ДЕЛО СРЕЩУ 70-ГОДИШЕН, ГЛАСУВАЛ ДВА ПЪТИ ЗА НАЦИОНАЛНИЯ РЕФЕРЕНДУМ по време на последните местни избори, ще се гледа отново в Горна Оряховица. Това е постановил Окръжният съд във Велико Търново, който отменя наложената административна глоба за пенсионера от 1000 лева. П. Т. от Стражица е даден на съд от прокуратурата в Горна Оряховица, който освен 1000 лева глоба го осъдил и да заплати на ОД МВР и направените по делото разноски в размер на 196,36 лв.

Човекът обаче бил лишен от адвокатска защита по време на делото в ГОРС, което се гледало, без подсъдимият да има адвокат. По време на досъдебното производство му бил назначен служебен защитник, но той го отказал, защото бил член на Общинската избирателна комисия. После П.Т. поискал нов адвокат, но такъв не му бил осигурен. След като го осъдили да плаща сериозната глоба, той се оплакал на окръжните магистрати, които уважили жалбата му.

П. Т. бил регистриран с постоянен и настоящ адрес в Стражица през последните шест месеца преди провеждането на местните избори и националния референдум. Съгласно изборния кодекс гласуването се извършва въз основа на избирателни списъци, като всеки избирател се вписва само в един избирателен списък – този по постоянен адрес. Отивайки да гласува, 70-годишният гласоподавател не знаел в коя секция трябвало да направи това – по постоянен или настоящ адрес, и носейки в себе си удостоверение за настоящ адрес, отишъл първо в СИК, която се намирала в пенсионерския клуб. Там попитал може ли да гласува или трябва да отиде в другата секционна избирателна комисия. В пенсионерския клуб му казали, че може да гласува, макар да го нямало в списъка. След това за по-сигурно дядото отишъл и гласувал и в секцията по постоянен адрес, където го имало в списъка.

Н. ГЕОРГИЕВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.