Джипитата се отказаха от протестите, но остават в стачна готовност

Джипитата преустановяват ефективния си протест срещу политиката на министър Петър Москов. Това решение бе взето на продължилото във Велико Търново до късно вечерта в събота заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. През целия ден при закрити врата докторите дискутираха посоката на действията си след обявената стачка и накрая излязоха с протокол, в който обявяват край на ефективния протест от понеделник. Те обаче остават в стачна готовност и отново ще предприемат действия, ако диалогът със здравното министерство се провали.

Като мотив за отказване от ефективния протест джипитата посочват подадената от Петър Москов ръка за решаване на проблемите в сектора. На срещата с него и представителите на Националната здравноосигурителна каса било поставено добро начало за преговаряне. Договорени са някои от исканията на джипитата, но по-голямата част от промените, които не одобряват, предстои да бъдат дискутирани.

„Няма как за два дни да бъдат изчистени всички проблеми и затова даваме шанс на здравния министър, който показа ясно желание за конструктивен диалог на високо експертно ниво. Исканията ни продължават да са актуални“, заяви д-р Христо Димитров. Докторите не приемат допълнителната бумащина, пръстовия идентификатор и промените във финансирането на първичната помощ.

Другата причина за преустановяване на ефективната стачка е нежеланието пациентите да бъдат заложници при решаване на натрупаните в сектора проблеми.

Въпреки това джипитата ще се съберат пред Министерството на здравеопазването на 6 април и ще настояват гласът им да бъде чут.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *