Книгите отново са на поход към своите читатели

Започна петото издание на националната кампания за насърчаване на четенето „Походът на книгите“. То ще продължи до 23 април.

Тъй като сред основните стремежи на кампанията е достигането до най-малките читатели, то програмата в деня на откриването беше посветена изцяло на тях. Началната дата на „Походът на книгата“ съвпадна с рождения ден на писателя Ханс Кристиан Андерсен (2 април 1805 г. – 4 август 1875 г.). През 1967 г. този ден е обявен за Международен ден на детската книга по инициатива на Международния съвет на книгите за младите хора /IBBY/. Краят на кампанията е на 23 април – денят, обявен през 1995 г. от ЮНЕСКО за Световен ден на книгата и авторското право.

През 2016 г. над 35 български писатели и журналисти ще се включат в основната инициатива на кампанията – „Известни българи четат на деца“. Те ще гостуват в повече от 30 детски градини и училища в София за среща с читатели на възраст от 3 до 15 години. Заедно с тях ще препрочетат откъси от своите любими детски книги и ще откриват и преоткриват чудните литературни светове.

За четирите си издания до момента инициативата е обхваналa повече от 120 учебни заведения и е срещнала над 5000 деца със съвременни български автори и други известни личности. Като част от „Походът на книгите“ се осъществяват и още две национални кампании: „Маратон на четенето“ и ежегодният конкурс „Бисерче вълшебно“.

Първите издания на кампания са мотивирани от притеснителните резултати на българските ученици от представителни изследвания като PISA през 2012 г. в областта на средното образование. Същевременно обаче, по-скорошни изследвания, като ръководеното от проф. Александър Кьосев проучване върху „Читателските практики в България 2014“, отчитат и положителни тенденции като ръст от 6 на сто спрямо 2009 г. на броя българи, четящи книги поне няколко пъти седмично или близо една трета от населението (36 процента), посочват от асоциацията.

Източник: БТА

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *