Учени се опитват да увеличат резистентността на житните култури към болестите и сушата

Житните култури са основна храна за голяма част от населението на планетата. Учени от университета на Куинсланд в Австралия се надяват, че това няма да се промени в бъдеще, съобщи ЮПИ.

За да гарантират, че нови сортове пшеница успешно ще се приспособят към климатичното затопляне, учените хвърлили поглед към миналото – към гените на древни видове житни култури.

“Съвременните методи за отглеждане и преминаването към монокултура (отглеждане на един вид култура) допринесоха за значително увеличаване на реколтата, но липсата на генни вариации стана причина културите да бъдат по-уязвими към нови болести и климатични промени – заяви Лий Хики от университета. – Генетичното многообразие в древните видове култури може да държи ключа към бъдещето.”

Много учени очакват, че вследствие на климатичното затопляне две от най-големите пречки за добра реколта – болестите и сушата, ще създават повече проблеми.

Хики и колегите му се опитват сред сортове пшеница на 10 000 години да открият древни гени, които могат да подобрят днешната резистентност на същата култура към сушата и болестите. Усилията им са подпомогнати от трудовете на руския ботаник Николай Вавилов, който в началото на 20-и век обиколил света, за да каталогизира разновидности на житните култури. Той създал банка семена в Санкт Петербург.

Лий Хики и колегата му Аднан Риаз наскоро направили първия геномен анализ на семена, складирани в института по растениевъдство “Н. И. Вавилов” в Русия.

“295 сорта пшеница бяха изследвани чрез използване на 34 000 ДНК маркери – каза Риаз. – Геномният анализ разкри наличието на много гени, които липсват в днешните видове житни култури”

Резултатите от изследването са публикувани в Genetic Resources and Crop Evolution.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *