80 деца мериха сили в националния конкурс за инструменталисти „Търновград”

24 ДЕЦА ОТ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО СПЕЧЕЛИХА НАГРАДИ В ПЪРВИЯ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ИНСТРУМЕНТАЛИСТИ „ТЪРНОВГРАД“, КОЙТО СЕ ПРОВЕДЕ ПРЕЗ ПОЧИВНИТЕ ДНИ В СОУ „ЕМИЛИЯН СТАНЕВ“. 80 момчета и момичета от I до XII клас участваха в музикалното състезание, организирано и домакинствано от учителите по музика в най-голямата гимназия в областта. В СОУ „Емилиян Станев“ дойдоха ученици от музикални училища, музикални паралелки и от школи от цялата страна. Те се състезаваха, разделени в шест възрастови групи, и показваха уменията си по акордеон, китара, кларинет, флейта и синтезатор. В специална група бяха отделени и камерните състави. Конкурсът имаше и категория за авторска музика.

Маргарита Мирчева от СОУ „Ем. Станев“ спечели поощрение при най-малките акордеонисти. Във втората възрастова група Валентин Тодоров от същото училище е първи, а Йордан Йорданов – трети. Стелиян Маринов е с поощрителна награда. И двамата са от Детската музикална школа към Младежкия дом в старата столица. В трета възрастова група Радослав Петров от училището домакин е с втора награда. Второто място при най-големите музиканти е спечелил и Милко Христов. Всички акордеонисти от СОУ „Емилиян Станев“ са ученици на Станимир Демирев.

Абсолютно всички награди в категорията „Синтезатори“ са останали във Велико Търново. Паолина Йорданова и Лора Стефанова, възпитаници на музикалната школа в Младежкия дом, Цветелина Денчева, Мартина Ламбева и Данислав Борисов от СОУ „Емилиян Станев“ са спечелили призовите отличия. Всички те учат синтезатор при Станимир Демирев.

Даная Бенкова е най-добрата флейтистка при най-малките музиканти, на второ място е Десислава Добрева. И двете са ученички в „Емилиян Станев“ и учат инструмента при Маргарита Мочукова. Преподавателката има наградени деца и във втората възрастова група, където Мария-Магдалена Николова е с първа награда, а Невена Станчева – с втора.

В категорията на кларинетистите и тромпетистите Маргарит Русев е първи при най-малките. В трета група победител е Мертай Махмудов, а веднага след него журито е класирало Михаил Тодоров. Всички момчета учат в музикалните паралелки на „Ем. Станев“ при Йордан Цветанов. Негов възпитаник е и Иван Памуков, който е победител при най-големите.

Атанас Чобанов е на второ място сред най-малките китаристи. При малко по-големите Анна-Мария Йовчева е първа, Йоан Иванов – втори, а Любомир Върбанов – трети. В четвърта възрастова група победител е Димитър Петров, на второ място журито е поставило Стела Тончева и Любина Петрова. Атанас, Анна-Мария, Стела и Любомир учат китара в СОУ „Емилиян Станев“ при Петър Иванов. Останалите отличени музиканти се занимават в Младежкия дом при Николай Минев.

Двудневният маратон завърши вчера с уъркшоп по музикотерапия, представен пред учители от различни училища в областта от доц. Георги Митев, преподавател в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.

С. БОЯНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *